Välisministeeriumi uuendus muudab tagasipöördumisdokumendi taotlemise senisest mugavamaks

05.06.2024
Estravel

Välisministeerium on käivitanud olulise uuenduse, mis muudab tagasipöördumisdokumendi ja tagasipöördumisloa taotlemise protsessi välismaal viibivatele Eesti kodanikele ja määratlemata kodakondsusega isikutele mugavamaks ja paindlikumaks.

Nüüdsest on võimalik taotleda tagasipöördumisdokumenti videosilla vahendusel, ilma et peaks isiklikult minema Eesti saatkonda või aukonsulaati.

Selle uuenduse peamine eesmärk on hõlbustada nende isikute olukorda, kelle reisidokumendid on välismaal viibides kadunud, varastatud, hävinud või aegunud. Praeguse korra järgi peab abivajaja minema isiklikult Eesti saatkonda või aukonsulaati, et saada tagasipöördumisdokument või tagasipöördumisluba, millega saab tagasi Eestisse reisida. Sageli võib lähim Eesti esindus asuda kaugel, mis nõuab täiendavaid rahalisi kulutusi ja aega. Videokõne teel toimuv isikutuvastus võimaldab säästa neid kulutusi, pakkudes samas turvalist ja usaldusväärset lahendust.

Uue süsteemi kasutamiseks peab taotlejal olema internetiühendus ja nutiseade, mille abil saab videokõnet teha. Pärast edukat tuvastamist saadetakse vajalikud dokumendid taotlejale kullerposti teel. Postikulud katab taotleja ise, lisanduvad ka tavalised riigilõivud: 20 eurot kadunud või varastatud dokumendi eest, 45 eurot välismaal sündinud kuni üheaastase lapse jaoks esmakordse dokumendi väljastamise ja 100 eurot aegunud dokumendi eest.

Loe uuest võimalust lähemalt Välisministeeriumi kodulehelt.

 

Kommentaarid: