Kristi reisimuljed päikselisest Bulgaariast

12.10.2024
Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk

Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk käis suve alguses Tez Touri korraldatud õppereisil Bulgaarias, et tutvuda sealsete kuurortide ja hotellivalikuga.

Vana hea Bulgaaria! Eelmine ja ühtlasi esimene kord käisin Bulgaarias umbes 10 aastat tagasi. Tuleb tõdeda, et ega palju muutunud polnud :) Bulgaaria rannakuurortid on endiselt hooajalised. Suuremates, näiteks Sunny Beachis kestab hooaeg juunist septembrini, Goldens Sandsis veidi pikemalt. Enamik hotelle talvehooajaks konserveeritakse ja hotelle on seal kandis palju.

Tez Tour teeb Bulgaaria reise airBalticu liinilendudega, mis annab puhkuse pikkust endale sobivamaks muuta. Lendasime Burgase lennujaama, mis on suhteliselt väike ning millele kõige lähim suurim kuurort on näiteks Sunny Beach.

Kuurortidest

Golden Sands asub Varna lähedal ja Burgase lennujaamast ca 120 km ehk 2,5-tunni autosõidu kaugusel. Burgase ja Golden Sandsi vahele mahuvad veel näiteks Pomorie, Nessebar, Sunny Beach, Sveti Vlas, St. Konstantin & Elena. Pärast Golden Sandsi tuleb ka Albena.

Bulgaaria võiks olla hea alternatiiv Türgile, just nendele, kes soovivad rannapuhkust veeta Euroopa Liidu piires (telefonivõrk ja internet nt). Käibel on neil oma raha ja seda tasuks sularahana veidi kaasa võtta, et oleks näiteks lihtsam lopsakaid mureleid tee äärest müügilettidelt osta.

  • POMORIE – Burgasele kõige lähemal asuv (ca 10 min sõitu) rannapuhkust võimaldav kuurort. Järve ja mere vahepeal asuv väike kuurort, kus leidub mitmeid hotelle ning mille trumbiks on ravimuda. Seal asub ka soolamuuseum.
  • NESSEBAR – Burgasest ca 37 km. Kuulus oma vanalinna ja ajaloo poolest. Palju linnahotelle.
  • SUNNY BEACH – Päikeserannik on Bulgaaria suurim turismikompleks, ca 40 km Burgasest. Rannajoon ca 8 km, ilus liivarand. Hooaeg juuni-september. Aastaringselt on avatud vaid mõned hotellid, talviti on linn pigem liiga rahulik. Hotelle leidub igale maitsele ja mitmel “real” lähtudes rannast. Promenaad annab võimaluse pikkadeks jalutuskäikudeks suhteliselt ranna lähedal.
  • SVETI VLAS – Sunny Beachi põhjaosas, Burgasest umbes 30 min sõitu. Seal on jahisadam. Põhimõtteliselt Sunny Beachiga kokku kasvanud aga mastaapidelt väiksem ja rahulikum.
  • OBZOR – Burgasest ca 70 km kaugusel. Obzor on väike linn pika ajalooga ja on kuulus oma hea õhu poolest. Võib öelda, et siinsed hotellid on sanatooriumite järeltulijad.
  • VARNA – Bulgaaria suuruselt kolmas linn, ca 500 000 elanikku. Kui siia lennata, on mõistlik planeerida rannapuhkus Varna lähedal kuurordis. Linn oma ajaloo ja vaatamisväärsustega annab hea lisandi puhkuse sisukamaks muutmiseks. Natukene meenutas see mulle Odessat.
  • ST. KONSTANTIN & ELENA – vanim kuurort, mis on Varnast 8 km kaugusel. Männimets ja mineraalvesi. Hotellides basseinides kasutatakse kohalikku mineraalvett, kus viibida võib aga vaid teatud aja, et mineraalidest üledoosi ei saaks. Siinsed SPA-d on populaarsed ja valikus on ka väga heal tasemel hotellid.
  • GOLDEN SANDS – Kuldsed Liivad on Varnast ca 17 km. Liivase supelranna pikkus on ca 3 km, mille äärde siis mitmes reas ehitatud hotellide võrgustik. Lai valik toitlustus- ja meelelahutusasutusi. Väiksem ja kompaktsem võrreldes Sunny Beachiga. Kahju, et Burgasest nii kaugel asub aga samas, kes just siia soovib tulla, ei pea pettuma.

Tegevused

Mustas meres ujuda oli vahelduseks väga hea – juunis oli vesi küll veel suhteliselt jahe aga siiski keskmise eestlase jaoks ujutav. Suurel suvel on keskmine vee temperatuur tavapäraselt 22-24 kraadi. Lisaks rannas lebamisele võiks kaaluda eksursioone (tasub arvestada, et eestikeelseid tuure kahjuks ei pakuta) või omal käel rändamist sisemaale, kus saab matkata, on nii kultuuri kui ka arheoloogilisi vaatamisväärsusi. Viimaseid on näiteks Varna lähedal: Devnya – roomaaegsed leiud ja allikad, Madara hobusemees ja koopad, Varna Necropolis (kus on leitud üle 6000 aasta vanuseid töödeldud kuldehteid).

 

Sõitsime läbi olulisemad kuurordid, vaatasime väga palju hotelle, elasime neist viies, külastasime Nessebari vanalinna, käisime Bulgaaria õhtul, Devnya mosaiigi muuseumis ja allikatel, kus meid võttis vastu Devnya linnapea isiklikult (!), kolasime Madara hobusemehe koobastes, kogesime vabaõhuetendust vanade legendide ainetel. Sai nalja ja naeru, hulka ka veidi draamat. Kohalik vein voolas vaatidest ja külmana oli isegi täitsa hea. Söök on suurepärane, eriti juust ja oliivid! Suveniiridest tasuks kaasa osta roosidega seotud kraami ehk kreemid-seebid-lõhnad, lisaks ka savinõusid, maitsesoolasid, maiustusi jne.

Hotellidest

Kes on harjunud Türgi UAI kontseptsiooniga, siis Bulgaarias on asjad veidi teisiti. Hotellides on klientide märgistamiseks käepaela süsteem ja AI (All Inclusive) või UAI (Ultra All Inclusive) on veidi lahjema sisuga kui näiteks Türgis. Valdavalt on hotellides rannarätikutel deposiidi nõue (võib olla ka sularahas) ja kohati on seifid tasulised ning tasub arvestada, et hotellides on kombeks toateenindajatele jätta jootraha, milleks sobivad nii eurod kui ka kohalik sularaha. 3* hotellid Bulgaarias on tagasihoidlikumad, samas leidub ka väga kenasid 4* hotelle. Üsna tihti on rannatoolid ja vari tasulised, isegi kui hotellil on oma rand, tasub tutvuda hinnakirjaga ja tasuta/tasuliste teenustega, et üllatusi ei oleks.

Kristi TOP 5 hotelli

SENTIDO MAREA

Minu lemmik Kuldsetel liivadel. 4* aga igati meeldiv. Lobby Bar on avatud 24h, kõik hinnas. Kui on hiline lend, saab terve päeva territooriumi ja teenuseid kasutada, lisaks on võimalus raha eest ka tuba pikendada. Rannatoolid on tasuta, rannarätiku saab toakaardiga. Peretoas majutujad saavad kasutada Grifit Bolero veeparki, mis kindlasti on heaks maiuspalaks lastele ja peredele. Käisime siin ka lõunat söömas – ilus restoran, laia valiku, hea toidu ning päris kohviga! Asub promenaadi lähedal aga eemal kärarikkast keskusest. Imeline!

ASTOR GARDEN

Väga ilus hotell rahulikus St. Konstantin & Elena nimelises kuurortis, kus basseiniveeks on mineraalvesi. Vee temperatuur on püsivalt 28 kraadi aga tasub meeles pidada, et basseinis tasuks viibida korraga kuni 40 minutit. Veidi tekkis tunne nagu oleks tervisekeskuses või sanatooriumis. Hotell on avatud aasta ringi, maja on ehk esmapilgul pisut hirmutav aga tube on kokku vaid 230, seega keskkond tundus igati rahulik ja meeldiv. Hotell pakub hommikusööki või Half Board’i (poolpansion), mis annab külastajatele paindlikkust oma toidukordade planeerimisel.

Kes soovib aga veel uhkemat majutust, siis samasse ketti kuulub ka Villa Chinka, mida me küll seest ei näinud aga mereäärne basseiniala jättis hea ja luksusliku mulje.

VOYA BEACH RESORT

Moodne ja stiilne hotell rahulikus piirkonnas Sunny Beachi lähedal. Hotell on väga meeldiv, ainus miinus võib olla see, et pole oma privaatranda. Aia tagant läheb läbi promenaad ja on jupike avalikku randa, kus rannatoolid tasulised (30 leevi). Uksekaardiga saab väravast sisse ja välja. Promenaadi mööda saab jalutada Sunny Beachile, ca 20 min kõndida. Hotellis on ka a la carte restoranid, mida aga on soovitav ette broneerida. Basseiniala on mõnusalt suur ning olemas oli eraldi ala lastega peredele.

NOBEL

Stiilne ja hubane hotell – hinna ja kvaliteedi suhe on paigas. Pole midagi üle pakutud ja hotelliala on mõnusalt kompaktne. Hotell asub rannale lähedal, olemas on ka rannabaar alkoholivabade jookidega. Hotelli saabudes saab käepaela, millega saab kasutada Ultra All Inclusive (UAI) teenuseid. Õhtuse lennu korral tasub arvestada, et toast tuleb check-out teha aga samas saab hotelli teenuseid ja territoorimi veel edasi kasutada. Linn jääb ca 3 km kaugusele, bussiga sõites maksab umbes 2 leevi, jalutades läheb umbes 20 minutit. Lisaks on võimalik minna nii Sunny Beach keskusesse kui ka Nessebari. Hotell sobib pigem täiskasvanutele, kes otsivad rahu ja mugavust.

HVD REINA DEL MAR

See hotell on Obzori piirkonna üks nooblimatest ja kaasaegsematest majutuskohtadest, koosnedes erinevatest kompleksidest, mis pakuvad külastajatele laia valikut võimalusi. Eriti eksklusiivne on villade blokk, kus külalistel on oma privaatbassein. Hetkel on ehitamisel ka konverentsikeskus, mis plaanitakse avada 2024. aasta oktoobris. Selle valmimise järel hakkab hotell tööle aastaringselt. Hotelliala on suur ja avar, laia liivarannaga, seega ideaalne rannapuhkuseks. Sobib neile, kes hindavad kvaliteeti ja otsivad luksuslikku ja eksklusiivset kogemust eemal linnamelust.

 

Sooviksid reisida Bulgaariasse? Vaata Bulgaaria reiside näidispakkumisi või otsi reis ise pakettreiside otsingust.

 

Kommentaarid: