Kindlustusfirmade seisukohad seoses võimalike uute tuhapilvedega

21.05.2010
Helena Parmask

Paistab, et tänase seisuga toimuvad kõik lennud normaalselt ja oletame, et te ostate reisikindlustuse järgmise nädala reisile. Järgmisel nädalal leiab aset Eyjafjallajökulli uus aktiviseerumine koos ebasoodsa tuulesuunaga ja lennud tühistatakse. Kas on tegemist kindlustusjuhtumiga või mitte?

Seisukohad kindlustusfirmade alfabeetilises järjestuses:

ERGO kindlustus
Kirjeldatud olukorra puhul on ERGO jaoks tegu kindlustusjuhtumiga.

IF kindlustus
Ifi poliisidel on klausel, mis kõik eelneva kokku võtab: reisitõrke kindlustus ei kehti, kui reisitõrke põhjustas või reisitõrke tekkimisele aitas kaasa sündmus või asjaolu, mis oli kindlustuslepingu sõlmimise ajal kindlustusvõtjale või kindlustatule teada või pidi olema ettenähtav (nt häired lennuliikluses vulkaanist purskunud tuha tõttu).

Kui lepingu sõlmimise hetkel on juba teada, et täna (või lähipäevil või konkreetsel kuupäeva lubatakse uut tuhapilve või ka lumetormi) on selle reisi teele jääv õhuruum tõenäoliselt kinni, siis see ei ole kindlustusjuhtum, kuna riski realiseerumine (lennu ärajäämine) oli juba ette teada.

Kui täna sõlmitakse leping tulevikku ja hetkel mingit infot reisi toimumise ajaks ette antud ei ole (meediakanalite, lennufirmade vms. poolt), siis sellisel juhul on ootamatu lennu tühistamine kindlustusjuhtum tingimustes nimetatud põhjustel: halb ilm (sh tuhk), tehniline rike vms.

NB! Reisitõrke kindlustus ei kehti mitte ühelgi juhul, kui reisi algus-, siht- või transiitpunkt on Islandil.

Salva kindlustus
Alates 9. juunist saame klientidele pakkuda Salva kindlustuse reisitõrke lisariski, mis katab Reisikindlustuse tingimuste punktis 22.2. nimetatud sündmustest põhjustatud reisitõrke kahjusid. Siia kuuluvad looduskatastroofidest (maavärin, maalihe, vulkaanipurse, orkaan, tsunaami, üleujutus), tuumaenergiast, radioaktiivsusest, epideemiast või keskkonna saastatusest põhjustatud reisitõrke kahjud., s.h. Eyjafjallajökulli taasaktiveerumisest põhjustatud reisitõrke kahjud.

Seesam kindlustus
Kui praegu ostetakse reisikindlustuse poliis, siis Islandi vulkaani tuhapilve tõttu tekkinud kahju on välistatud ja ei kuulu hüvitamisele. Info vulkaani purskamisest ja sellest, et mõned lennujaamad on suletud, on praegu avalikult leviv teave, seega pole tegemist ootamatu ja ettenägematu sündmusega.

Loodusõnnetus loetakse endiselt kindlustusjuhtumiks tingimusel, et reisikindlustuse poliisi ostmise ajal see
ei ole veel alanud (ehk sündmus peab olema ootamatu ja ettenägematu).

Alates 23.04.2010 lisandus reisikindlustuse poliisidele märge: “Reisitõrke kindlustuskaitse ei kehti juhtumite osas, mis on tekkinud Islandi saarel toimuva vulkaanilise tegevuse või selle tagajärgede tõttu.”

Kuni 16.04 k.a sõlmitud poliiside puhul käitume tingimuste kohaselt ja piiranguid ei ole.
Alates 17.04 sõlmitud poliisidel välistame Eyjafjallajökulli vulkaani tegevusest tulenenud reisitõrke kahjud.

Kommentaarid:

  1. Annekreet

    Tere, Viluvillu! Tänud kommentaari eest! Selleks hetkeks, kui kindlulstuse kokkuvõtte tegime, ei olnud Salva ametlikku seisukohta veel väljastanud. Täna võib öelda, et alates 9. juunist saame klientidele pakkuda Salva kindlustuse reisitõrke lisariski, mis katab Reisikindlustuse tingimuste punktis 22.0. nimetatud sündmustest põhjustatud reisitõrke kahjusid. Siia kuuluvad looduskatastroofidest(näiteks maavärin, maalihe, vulkaanipurse, orkaan, tsunaami, üleujutus), tuumaenergiast, radioaktiivsusest, epideemiast või keskkonna saastatusest põhjustatud reisitõrke kahjud., s.h. Eyjafjallajökulli taasaktiveerumisest põhjustatud reisitõrke kahjud.

  2. Viluvillu12345@hot.ee

    Miks siin Salvat pole kirjeldanud, te müüte Salva reisikindlustust oma lehel, aga temast ei räägi?

  3. Annekreet

    TV, alates 17.04. (ehk siis ka maikuus) vormistatud Seesami kindlustuspoliiside puhul kuulub Eyjafjallajökulli vulkaanipurse ja tuhk kahjuks tõesti välistuste hulka.

  4. TV

    Seesam Kindlustusele küsimus. Kas nende tuhapilvede klausel tähendab ka seda, et mais ostetud juuli reisile nad kindlustust ei paku võimaliku tuhapilve korral?

  5. Annekreet

    Tere, Anti! Vabandan, see Amadeusi lause oli pisut segadust tekitav. Tuhapilv on kahjujuhtum kõigi Ergo reisikindlustuspoliiside puhul!

  6. Anti

    Miks Ergolt selline kitsendus? Või pole see piisvalt lahti räägitud? Organiseerisin ise reisi endale ja ostsin ka ise nende veebilehelt kindlustuse (mitte reisifirma kaudu läbi Amadeuse). Mida ma siis nüüd järeledama pean - et see ei kehtigi tuhapilvede puhul?