Reisimuljeid Seišellidelt

21.11.2012
Anu Vane

Seišellid on kuulsamatest puhkusesihtkohtadest üks meie absoluutseid lemmikuid. Peale piltilusate randade on seal roheline lopsakas loodus jasõbralikud inimesed ning iga saar on natukene ise nägu. Meie Virumaa müügijuht Andrea käis uudistamas, mida Mahe, Praslin ja La Digue täpsemalt endast kujutavad. Allpool jagab ta oma reisimuljeid.

Andrea Seišellide kuulsaimal rannal – Anse Source d’Argent

Seekord võib öelda, et minu puhkus algas tõesti juba lennukile astudes. Nimelt lendasime Seišellidele Etihad Airwaysiga Brüsseli ja Abu Dhabi kaudu ning proovisime paljukiidetud lennufirma tõeliselt luksuslikku First class’i!

Nagu arvata võibki, oli teenindus super. Kõik soovid täideti ülehelikiirusel ja tunne oli nagu muinasjutus. Toiduvalik ja serveering olid kui peenes restoranis ja meelelahutuskeskus tipptasemel. Pikal lennul oli meie käsutuses justkui nurgadiivan, mis kiire liigutusega muutus magamisasemeks. Ainult magama ei raatsinud kuidagi jääda – tahtsime kõike maksimaalselt nautida! ;)

Kõige enam aga meeldis mulle hommikune ärkamine. Ei mingit „tuled põlema ja kohe sööma”, nagu turistiklassis tihti juhtub. Iga inimene võis ärgata täpselt siis, kui soovis, ja kohe oli stjuardess hiirvaikselt su kõrval, et su silmad ära pesta ja kohvi serveerida.

Mahe saar

Mahe on riigi suurim saar, kus asub ka pealinn Victoria. Sellel saarel elab 80% kogu Seišellide rahvastikust. Vastu võttis see kaunis paik meid aga paduvihmaga, sellise troopilise ja tihedaga. Õnneks ei kestnud see kaua ja päike avas peagi saareriigi ilu täies hiilguses. Õhutemperatuur on siin aasta läbi 30 ºC lähedal.

Saare põhiline sissetulekuallikas on loomulikult turism ja ka kalapüük (täpsemalt tuunikala). Pettumust valmistas, et kohapeal oli tuunikala defitsiit, sest kogu saak läheb ekspordiks. Samuti oli vähese saadaoleva kala hind tohutult kõrge, sest kohalike kalureid kimbutavad pidevalt Somaalia piraadid.

Piraatlus ongi hetkel Seišellidel üks suuremaid probleeme ning see on kõvasti ja kiiresti ka kõiki hindu kergitanud, sest ainus turvaline transpordivahend on lennuk ja see on teatavasti kalleim viis kaupu tarnida. Suured uhked sõjalaevad olid igatahes Victoria sadamas täiesti töökorras ja löögivalmis.

Kohalikud kurtsid, et vanasti sai turiste lõbustada ja paatidega kalaretkedele sõidutada, kuid viimastel aastatel on Somaalia piraate kõvasti juurde tulnud ja nad röövivad ka turiste – mitte inimesi, vaid nende vara ja väärisesemeid.

Saart avastada soovitan rendiautoga: teede võrgustik on hea, vahemaad pisikesed ja nii saad peatuda just sulle meeldivate kohtade juures ja just nii kaua, kui soovid. Liiklus on vasakpoolne. Ettevaatlik tasub olla parkimisega – ära palun pargi kookospalmi alla! :)

Käänulistel teedel võidu kihutavad bussijuhid ja kohalikud suuremat või väiksemat sorti rallimehed on elamus omaette. Taksosõit on röögatult kallis – kindlasti tuleb hind enne sõitu kokku leppida.

Kohalik bussiühendus on korralik, sõit väga odav ja rohkelt elamusi pakkuv. Bussijuhid kihutavad ja pidurdavad korralikult ning istmed on sellised pikad, umbes kuus inimest mahub sõbralikult ühele pingile.

Turist liinibussis on kohalike seas tohutu vaatamisväärsus, arvestage sellega! :) Kuid pimeda saabudes kaob ka bussiliiklus, seega tasub olla ettevaatlik. Samuti ei võta bussijuhid sind sõidule, kui sa omad kohvrit: siis on ainus valik takso.

Elu saartel käibki kooskõlas päevavalgusega: pimeda saabudes kaovad kõik inimesed tänavalt ja poed sulguvad. Isegi pealinnas Victorias oli öösel ainult üks pearistmik, mis oli valgustatud, kõik muu oli lahedalt kottpime.

Julgen öelda, et Seišellid on ostuvaba paradiis. Victorias nägin üht supermarketit meenutavat kauplust, aga kõik teised olid sellised armsad putkakesed, kus šampoon ja sai kenasti kõrvuti seisid.

Praslin

Praamisõit Mahelt Praslinile võtab aega ligi tund. Laevad väljuvad paar korda päevas. Õhk oli praamis nagu külmkapis – soojad riided kaasa! Peale külmalembuse osutusid praamikapten ja personal ka väga valimuusikalembesteks, nii et saime tund aega kõrvulukustavat tümpsu nautida. Alternatiiv on lennata kas helikopteri või tillukese lennukiga (15 min).

Kui avaneks veel kord võimalus Seišellidel puhata, valiksin just Praslini saare. See on väga kompaktne ja superkaunite randadega saareke. Praslini südames asub Vallee De Mai – UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv looduspark, kus kasvab maailma suurima viljaga seišellide palm Coco de Mer, mis sümboliseerib viljakust ja peaks noorpaarile tooma igavest õnne!

Seišellide palm on väga eriline palmiliik, mis kasvad ainult Seišellidel. Olemas on emane ja isane taim, emane kasvab 24 m kõrguseks ja kasvatab omale pähkli, mis kaalub ligi 23 kg! Isasel palmil on ligi meetri pikkune seemnepaun, mille õite abil ta viljastab emase palmipuu, et tekiks pähkel. Uskumatu! Seda peab oma silmaga nägema, sest muidu ei usukski, et selline asi taimeriigis võimalik on.

Samas pargis elab ka maailmas haruldane must papagoi, oskuslik vaatleja leiab linnu kindlasti üles. Sissepääs parki on tasuline, soovitan kindlasti võtta giidiga tuuri, sest turisti silm ei oska siin paljutki märgata. Avatud on park kella kaheksast hommikul viieni õhtul.

Praslini saare vetes liigub kõige rohkem haisid. Kauniduse poolest maailma esikümnesse kuuluval Anse Lazio avalikul rannal on kenasti haivõrk olemas, seega peaks suplemine turvaline olema. Just seal rannal toimus ka 2010. aasta hairünnak, mille kohta on igal kohalikul oma versioon rääkida. Aga tegelikult on asi päris tõsine, sest nägin ka oma silmaga hai ära.

Kalandushuvilistel ja ka niisama rannas lebamise vahelduseks on hea proovida kalapüüki Seišellidel. Saak on alati garanteeritud ja kalad eksootilised! Iga kohalik on väikese tasu eest valmis su kala küpsetama ja hea meelega aitab ka õhtuks plaane teha.

Kohalikud ongi üldiselt lahked ja turistide vastu sõbralikud. Rannal vabas õhus õhtuid ja öid veeta ongi ongi saareriigi parim meelelahutus. Tõsi, on olemas ka mõni üksik ööklubi moodi ja nimega asutus, kuid selline lõbustusviis ei ole kuigi populaarne.

La Digue

Praamisõit Praslinilt La Diguele kestab vaid 15 min ja saabute sõna otseses mõttes paradiisi! Mootoriga sõidukeid on saarel vaid üksikud, kogu liiklus kulgeb jala, ratta või härjavankriga.

Saare peamine vaatamisväärsus ongi rand ja see on ulmeliselt kaunis! Just seal asub üks kõige enam pildistatud Seišellide rand – Anse Source d’Argent.

Sissepääs kuulsasse randa on tasuline ning kulgeb läbi kookosistanduse ja muuseumi, kust on võimalik imetleda ja kaasa osta kookost igal võimalikul kujul. Sel rannal nägin ma ka kõige lahedamat abiellumiseks valmistatud altarit, kus noorpaare laulatatakse. Milline taust, milline ilu!

Põhimõtteliselt saab Anse Source d’Argenti minna ka rannikut mööda, kuid ainult mõõna ajal. Seal on kristallselge vesi ja täitsa uskumatud kivimürakad, mis tunduvad nii ebamaised, nagu pärineksid need kosmosest.

Ujumiseks rannad väga sobilikud ei ole, sest põhi on täis teravaid kive ja kummalisi taimi. Kui aga neist kuidagi üle saad, siis on võimalik ujuda riffi äärde, kus snorgeldades näeb päris veidraid ja üsnagi hirmuäratavaid mereelukaid. Üle riffi ei soovita ujuda, sest hoovused on ettearvamatud ja hai võib ka kiusama tulla.

Kuidas Seišellidele saab?

Üldiselt on Seishellidele kõige parem lennata Lähis-Ida lennufirmadega. Sinna sõidavad Etihad Airways Abu Dhabist, Emirates Dubaist ja Qatar Airways Dohast. Kes natuke rohkem eksootikat soovib, võib valida ka Ethiopian Airlinesi läbi Addis Abeba.

Kui tahta lende ühel piletil, siis Tallinnast algava marsruudi hinnad algavad 1050 eurost. Seda 2 ümberistumisega – Brüsselis ja Abu Dhabis. Talinnast Brüsselini lendab Estonian Air ja edasi Etihad. Ühendused on väga sujuvad, lühikeste vahedega lendude vahel. Lisatasu ees on võimalikud pikemad peatused Brüsselis ja/või Abu Dhabis.

Eraldi piletitega on võimalik natuke raha kokku hoida. Euroopa suurlinnadest algusega saab samade lennufirmade pileti väljaspool kampaaniaid alates 760–790 eurost (nt Etihad Itaaliast, Emirates Saksamaalt või Qatar Pariisist). Ühenduslennud Euroopasse maksavad pikalt ette ostes alates 135 eurost (Lufthansa Frankfurti) ja täiendavalt saab teha tasuta kuni 2 pikemat peatust ka Euroopas. Kampaaniate käigus võib hinnatase olla sadakond eurot soodsam.

Kohapeal ringivaatamiseks ning ekskursioonide ja majutuse korraldamiseks on meil Seišellidel usaldusväärne partner, kelle kontorisse reisil ka sisse astusin. Kõik töötajad olid üliabivalmid ja sõbralikud, nii et julgen neid igal juhul soovitada.

Kui soovite samuti Seišelle külastada, saatke oma soovid estravel@estravel.ee ning aitame korraldada just teile ideaalse puhkuse!

Loe ka: “Kuidas abielluda palmi all ehk muinasjutupulmad Seišellidel”

Kommentaarid:

  1. Inga Kupp-Silberg

    Aitäh toreda postituse eest! Nii lahe oli lugeda ja vaadata pilte kohast, kus ma olen ise käinud ja mis on siiani üks fantastilisemaid reise, mis mul on olnud. Külastasin Seišelle juba jupp aega tagasi 1998 aastal ja veetsin Mahe, Praslin ja La Diguel' kokku kolm nädalat. Kuna seal on nii võrratult ilus, siis on mul täna mälestuseks 24 filmitäit fotosid. (See oli veel sel ajal, kui digikaameraid ei olnud). Snorgeldajatele ja eriti sukeldujatele on Seišellid nagu paradiis, sest vee sees merel on seal niisama kaunis kui saarte peal. Endal õnnestus näha haisid, raisid, merekilpkonnasid ja teisi haruldusi. Inga