Rummu vangla veealune elu ehk Estraveli proovisukeldumine

12.07.2010
Anu Vane

Kui ma kolleegidele teada andsin, et nüüd tuleb meil sukeldumise koolitus ehk proovisukeldumine Rummu vangla kõrval karjääris, siis paljud pelgasid, et mis jubedusi seal vee all kõik olla võib.

Kohaleminek on tõesti pisut õõvastav. Sõita tuleb piki Rummu vangla müüri ja keerata siis varemete vahele müüri taha. Eest leiad mururohelise kaldanuki ja sooja sillerdava veesilma.

Alustuseks tutvustab sukeldujate tiimijuht Terje kõigile kõige olulisemaid põhitõdesid. Sukeldujate käemärgid võivad tavakasutuse kontekstis täitsa segi minna. Kui näitad pöidlad püsti, et kõik on priima, tähendab sukeldujate keeles hoopis, et lähme üles! Sukeldujate “okei-märk” on selline, et näitad pöidla ja nimetissõrmega nulli.

Ja kõige tähtsam märk (läbi huumoriprisma) on see, kui paned käelaba pikuti otsmiku ette – tähendus: siin on hai!

Seejärel tuleb selga venitada kalipsod ning peagi näevad kõik välja nagu väikesed rõõmsad hallid viinerid. Kalipso peale tõmmatakse veel üks kapuutsiga vest ja selle peale kinnitatakse raskusvöö (vastavalt sukelduja kaalule).

Kõige peale käib veel õhuballooniga kott-vest, mis vette minnes õhku täis lastakse – see hoiab teid kenasti vee peal hõljumas. Lestad jalga, mask pähe ja siis hakatakse personaalse instruktori abiga hingamist õppima. Kui sellega on korras, siis võib vee alla minek alata.

Proovisukeldumise (nagu ka algajate koolituse puhul) aitab instruktor sind kõigi nende pisiasjadega ning hoiab ka vee all natist kinni ning juhib, kuhu vaja. Vee alla minnes lastakse vest õhust tühjaks ja siis vajudki põhja. Kui üles hakatakse minema, aitab instruktor vesti jälle õhku täis lasta.

Rummu karjääri veealune maailm on uskumatult äge. Maa pealt vaadates pole aimugi, milliseid saladuses vetesügavustes peituvad! Vee alla on jäänud vana vanglamüür ning selle küljes olnud elektrilambid.
Traataiad, mille küljes ripuvad kellegi vanad kummikud. Või trepikäsipuu, kus tolkneb tabalukk.

Veel on vee all vanad garaažid. Sinna sisse ujumine pidi meenutama stseeni õudusfilmist. Teine õudusfilmi koht pidi olema siis, kui jõuad vee alla jäänud metsa. Pisut kaugemal olevat vee all terve soojakute linnak ja juttude põhjal ka kaks ekskavaatorit.

Igal juhul olid kõik, kes mõnekümne minuti pärast veest välja toodi, täielikus vaimustuses nähtust. Täiesti superlahe elamus, mida soovitame soojalt proovida kõigil, kel vähegi võimalik!

Kellele proovisukeldumisest pisik külge jääb, siis Estravelist saad broneerida sukeldumiskursused soodushinnaga.

Ja lõpetuseks veel mõned pildid:

Vaade Rummu karjäärile

Vaade Rummu karjäärile

Kui vaja, siis kantakse kätel

Kui vaja, siis kantakse kätel

Estraveli sukeldujad-piigad

Estraveli sukeldujad-piigad

Kommentaarid: