Võtame laenu, kui antakse, aga ainult uue väärtuse loomiseks

11.05.2021
Aivo Takis, Estraveli asutaja ja juhatuse liige

Estraveli asutaja ja juhatuse liige Aivo Takis kommenteerib Äripäevas ilmunud küsitluses, kuidas oleks kõige mõistlikum riigil laenuraha investeerida.

Nullintressiga laenu tuleb alati võtta nii palju, kui andja nõustub andma, mitte sentigi vähem. Aga seda ei tohi kasutada jooksvate mittetootlike kulude katmiseks, sh ülepaisutatud riigiaparaadi ülalpidamiseks. Kõige mõistlikum on see, kui riik investeerib laenuraha kolmel viisil korraga.

Esiteks. Erasektorile edasi laenata, 1% intressimarginaaliga, tingimusel, et sellega finantseeritakse ainult uut lisaväärtust loovaid investeeringuid (tootmisbaaside ehitus, tootmisvahendite hankimine, ekspordivõimaluste laiendamine, uutele turgudele turuosa ostmine jne).

Teiseks. Väljaspool Suur-Tallinna asuvatele kohalikele omavalitsustele edasi laenata 0,5 intressimarginaaliga, tingimusel, et sellega finantseeritakse ainult sellise taristu väljaehitamist, mille puudumine on seni probleem olnud ning nende majandusgeograafilist ja demograafilist konkurentsivõimet vähendanud.

Kolmandaks. Kasutamata või ootele jääv osa saadud laenurahast hajutada Eestis tegutsevate tegevusloaga fondivalitsejate (11) investeerimisfondide osakutesse, millel on madal väljumiskünnis ja balansseeritud portfell. Vajadusel nõuda suurkliendi eritingimusi, millega kõik fondivalitsejad üldjuhul nõustuvad.

 

Kommentaarid: