Heleri reisimuljed Kreeta õppereisilt

11.07.2024
Estraveli piletimüügi koordinaator Heleri Tammik

Estraveli piletimüügi koordinaator Heleri Tammik käis aprilli lõpus Coral Traveli korraldatud õppereisil Kreetal. Loe millised on tema viis hotellisoovitust ning milliseid kohti tasuks kindlasti Kreetal olles külastada.

Kuna hooaeg oli alles algamas, siis paljud hotellid alles värskelt avasid ning valmistusid turistideks, seepärast olid ka ümbruses olevad söögikohad ja tänavad tühjemad kui kõrghooajal. Aprilli lõpus ja mai alguses oli olukord, kus sai nautida pigem heitlikku ilma – esimesed päevad tõid tugeva tuule, pilved, mõned vihmapiisad, ning hiljem kostitas ilmataat kuuma päikesepaistelise suveilmaga. Suvekuudel on Kreetal kindlasti väga palav ja pigem päikesepaisteline, kui pilvine ja vihmane.

Kreetat külastasin elus teist korda. Aastal 2019 käisin seal puhkusereisil turistina – viie aasta jooksul on üldmulje ja eluolu võrdlemisi sarnane eelneva kogemusega. Seekord sai muidugi külastada piirkondi, kus varem ei olnud käinud – toona viibisin praktiliselt enamiku ajast Heraklionis ning avastasin saare lõuna poolt, seekord sai näha põhiliselt põhjaranniku idapoolset piirkonda – Anissaras, Hersonissos, Agios Nikolaos.

Grupis oli meid 12 inimest ning saime ööbida kolmes erinevas hotellis, kokku vaatasime 32 hotelli.

Lennutransport

Kreetale lennutas meid sinna minnes Smartlynxi marketing lend (üks viimaseid Eestis), kuid opereeris hoopiski Heston Airlines. Nii sinna kui tagasi lend toimusid mõlemad õhtupoolsematel aegadel, küll aga väljusid ja saabusid lennukid mõlemal juhul õigeaegselt. Tagasituleku kellaaeg oli veidi hilisem, mistõttu ka väsitavam, kuna saabumine Tallinna oli öösel (paljud lapsed olid seega üleväsinud ja rahutud). Istekohad olid juba ette broneeritud – sai katsetatud nii akna all olev istekoht lennuki keskel kui ka eespool 5ndas reas vahekäigus – istmed olid pigem kitsamad ja ruumi ülemäära palju ei olnud.

Pardal olev söögivalik oli veel Smartlynxi menüü, kus valikut jagus. Tagasi tulles oli juba täielik Heston Airlines lend ning menüü oli sarnane. Enne lende on võimalik söögid ette tellida. Mõlemal puhul aga hetkel siiski taimetoitlastele/veganitele midagi pakkuda ei olnud, seega ei oska öelda, kuidas toit maitseda võis. Heraklioni lennujaam on väike (mingi aeg avatakse täiesti uus teises asukohas) ning näiteks tühja kõhuga sinna väga ei tasu minna, kuna söögivalik praktiliselt olematu. Ei saa mainimata jätta, et Tallinna lennujaama julgestuskontrolli läbimine oli väga kiire tänu uutele masinatele (eks see kindlasti sõltub ka sellest, kui palju lende korraga väljumas). Samuti ei olnud vaja ka Heraklioni lennujaamas kottidest välja võtta eraldi vedelikke, mis oli vägagi mugav.

Kreeta – universaalne sihtkoht

Vaieldamatult ei saa mööda vaadata imeilusast helesinisest merest (põhjarannikul Kreeta meri, mis on osa Egeuse merest) ja ilusatest mägedest. Enamasti on mäed kivised ja pigem vähema rohelusega, kuid hoolimata sellest leidub ka rohelisi piirkondi. Märkamatuks ei jää ka nii-öelda vabalt ringi liikuvad kassid, kelle elukohaks ongi loodus ning ringi luusivad nad kõikjal, sealhulgas hotellide avatud alal. Mõned looduses elavad kiisud on steriliseeritud ja neid on võimalik eristada selle järgi, et üks kõrva ots on ära lõigatud. Ühtegi sellist kassi mina aga ei kohanud.

 

Soovitan kindlasti külastada Agios Nikolaos linna ja Mirabello lahte (mägisem piirkond), kus toimub väga palju paadi/laeva ekskursioone ning saab nautida vaateid. Sai ka ise laevasõidul osaletud – ekskursiooni raames tegime 45-minutilise tiiru ümber Spinalonga saare (alguspunktiks Elounda). Mainitud saar on pika ajaloolise tähtsusega – nimelt on seal sajandeid olnud kaitsekindlus, kuid 20. sajandil pagendati sinna elama hoopis leeprahaiged, kes pidid veetma elu isolatsioonis ega tohtinud lahkuda.

 

Kreeta on kindlasti väga universaalne sihtkoht ning sobib kõigile – lastega peredele, noortele, vanuritele. Tuleb ainult leida endale sobiv piirkond ning arvestada, et paljud kuurordid ja hotellid asuvad mägede küngastel või orus ja nii mõneski kohas ei ole lifti, vaid palju-palju treppe ja mäkketõuse. Lisaks tuleb arvestada, et saare põhjaranniku idapoolses piirkonnas on rannad suuremal või vähesemal määral kiviklibused ning leidub vaid üksikuid liivarandu/alasid. Samuti on piirkondi, mis sobivad rohkem melu otsivatele inimestele (n–ö pidutsemiskohad) ja on seega veidi lärmakamad, näiteks Malia ja Hersonissos.

Ideaalne on Kreetal võimalusel rentida auto ja saart/loodust avastada, sest ühistranspordiga tekib kindlasti raskusi, eriti väikeste lastega reisides. Kellel ei ole võimalust autot rentida, siis tasub osaleda ekskursioonidel ja näha oma silmaga piirkondi, kuhu omal käel ligi ei pääse. Rahvastatud kohtades on liikluskultuur pigem hektiline ja kaootiline – tihe, palju trügimist, kitsad teed, ning jalakäijatele ei pruugita teed anda ka ettenähtud kohtades, mistõttu tuleb olla ekstra tähelepanelik. Tasub arvestada, et mõnes piirkonnas ei ole ka jalakäijatele eraldatud kõnniteesid.

TOP 5 hotelli

Creta Maris Resort 5*

Kindlasti minu lemmikhotell, väga mõnusa atmosfääriga ja sobilik kõigile – sh ratastooliga reisijatele. Tegemist on kõik-hinnas hotelliga, toad on maitsekalt kujundatud, heledates toonides ning eraldi alal on (village) stiilis bangalod, esteetiliselt väga kreetalik. Rannaalal laiub nii liivane kui ka kivisem ala. Asukoht on hea – mere ääres Hersonissose serval, mis tähendab, et eemal lärmist, kuid jalutuskäigu kaugusel kõigest vajalikust/meelepärasest (ühistransport, poed, söögikohad, baarid).

Tube kokku 680 (enamik deluxe toad), kuid ala on suur ning erinevad restoranid (kokku 7), basseinid (kokku 16, millest kolm on kogu aeg soojendatud), baarid (kokku 10), veepark, tennise- ja jalgpalliväljak jms on laiali jaotatud ning ei teki üle rahvastatud tunnet – nii on näiteks eraldi ainult täiskasvanutele mõeldud alad ning lastele. Värskelt on 2023. aastal renoveeritud avaliku kasutusega kohti, nt põhihoone fuajee, basseinid, kaks restorani. Sai ka ise maitstud õhtusööki ühes nende buffee restoranis ning väga meeldis, et kõik allergeenid olid korrektselt sildistatud.

Blue Marine Resort and SPA 5*

Kohe esimesena tundsin kõikjal mõnusat värsket lõhna. Lähim linn – Agios Nikolaos – jääb umbes 6 km kaugusele ning hotell on vaikses piirkonnas. Ideaalne neile, kes soovivad puhata rahulikumas piirkonnas. Tegemist on kõik-hinnas hotelliga, mis asub mäeorus ning tuleb arvestada võimalike treppide ja mäkketõusudega. Toad on avarad, heledates toonides ja modernse disainiga, väga suurte rõdudega ning kõikides tubades tualett ja pesemisruum eraldi, mis on pigem haruldane. Paljud toad on vaatega merele, teisele poole maja jäävad mäevaatega toad.

Rannaala on küll üle autotee aga siiski kohe hotelli ees, rand pigem liivane – toolid ja päikesevari tasuta. Basseine on kokku kolm (kaks välibasseini on mereveega ja soojendamata), millest üks eraldi lastele, neljandal korrusel asub jõusaal otsevaatega merele. Paljud teenused – SPA, padeliväljak, piljard, game room on lisatasu eest. Lastele eraldi miniklubi, õhtuti meelelahutusprogramm. Restoranides allergeenid kõik välja toodud ja sildistatud.

Aelius Hotel and SPA 4*

Sobib rohkem rahu otsivale reisijale, kes soovib pigem taskukohast hotellipuhkust või kellel on võimalus endal rentida auto või muu transport, kuna lähiümbruses midagi erilist ei ole. Hotell asub vaikses piirkonnas, Heraklionist umbes 20 km kaugusel ning paari kilomeetri kaugusele jääb dinosauruste teemapark ning akvaarium. Eemal merest ja rannast – umbes poole kilomeetri kaugusele jääb liivane/kiviklibune rand, kuhu viib ka kindlatel kellaaegadel buss (rannas toolid ja päikesevari lisatasu eest).

Hotellis on tube kokku 170 ning meeldisid (Junior Suite) swim-up toad ning eraldi rõdul oleva mullivanniga toad. Toad on enamasti heledates toonides ja deluxe toad on eelmisel aastal renoveeritud. Hotellis asuv a la carte restoran keskendub kohalikule Kreeta köögile (Kritamos, vajalik eelbroneering). Olemas lift, vabaõhus asuv jõusaal, 3 välibasseini, 2 lastebasseini ja mänguväljakut, alates kella üheksast õhtul meelelahutusprogramm. SPA teenused on lisatasu eest.

Indigo Inn Casa 4* (adults only)

Sobib ideaalselt paaridele, tegemist on ilusa boho-stiilis väiksema butiikhotelliga, mis asub Hersonissose piirkonnas, praktiliselt kohe kõikide poodide, söögikohtade ja melu keskel, kuid hotelli fuajeesse astudes on õhus hoopiski selline chill vibe. Restorani ala ning basseini ääres on väga mõnus õhkkond rahustavaks lõõgastumiseks. Toad on maitsekalt kujundatud heledates toonides, enamik tube kaks aastat tagasi renoveeritud. Rannaala hotellil ei ole, kuid umbes 5-10-minutilise jalutuskäigu kaugusel asub meri (lamamistoolid ja varjud lisatasu eest), hotellis jõusaal, restoran, baar basseini alal. Sai ka ise maitsta lõunasööki siin hotellis ning valik oli päris suur ja kreekapärane.

Harma Boutique Hotel 4*

Hotell üllatas oma puhtuse ja värskusega. Samuti on asukoht kohe Hersonissose melu keskel (olenemata sellest tundub hotelli piirkonnas vaiksem) ning kõik vajalik jalutuskäigu kaugusel. 99 toaga (kõik on double rooms) butiikhotell on jaotatud erinevates hoonetesse. Soodsamad toad asuvad keldrikorrusel ja neid kokku 19, enamik neist värskelt renoveeritud. Sobib rohkem neile, kes soovivad suurema osa ajast veeta hotellist eemal, kuid otsivad taskukohase hinnaga head majutust. Hotellil on väike basseiniga päevitusala (kus asub ka baar), väike jõusaal ning üks restoran. Kohtasime külastusel hotellis ootamatult ka ühte eestlast, kes kiitis väga sööki.

 

Kreeka saared kutsuvad?
Vaata näidispakkumisi või leia sobiv reis meie pakettreisiotsingust.

 

 

Kommentaarid: