Kaisa-Liisa õppereis imelisel Madeira saarel, Portugalis

16.09.2024
Estraveli Platinum Club´i reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer

Estraveli Platinum Club´i reisikonsultant Kaisa-Liisa käis juuni lõpus TUI poolt korraldatud Madeira õppereisil.

Enne Madeira külastamist olin kuulnud selle saare kohta vaid kiidusõnu ja kohapeal saingi veenduda kui tõsi see on. Olen reisija, kes eelistab looduskauneid paiku – selles osas on Madeira ideaalne. Saar pakub imekaunist, lopsakat ja rohelist loodust ning rohkelt matkaradu, mis võimaldavad kõike seda kogeda. Isegi kui tuled siia peamiselt hotellipuhkust veetma, soovitan teha päevareise – näiteks džiibisafari, et avastada saare võlusid, või merereisi, et ujuda ja näha delfiine ning kilpkonni. Neile, kes armastavad liikumist ja loodust, on matkamine Madeiral kohustuslik tegevus!

Lennud Madeirale

Kuna tegemist oli TUI reisiga, siis alguspunktiks oli Viin. Viinis sai minekul/tulekul ööbitud mõlemas lennujaama juures asuvas hotellis – Moxy Vienna Airport, mis asub lennujaamast ca 500m ja on väikese jalutuskäigu kaugusel, ning Hotel NH Vienna Airport Conference Center, mis asub kohe lennujaama ees paikneva parkla vastas.

Viini lennujaam on oma kodumaa lennufirma jaoks reisijatele asjad väga lihtsaks teinud. Kui online check-in pole tehtud, saad selle teha lennujaamas ekraanidelt. Kui on tehtud, saad suunduda pardakaardi alusel otse pagasilipikut printima. Pagasilipik käes ja pagasile kinnitatud, saad selle ka ise ära registreerida ja lennule saata. Väga lihtne, väga kiire. Aga jätkuvalt on võimalik teha kogu toiming traditsioonilisel viisil (järjekorras seistes).

Lend Viinist Madeirale oli Austrian Airlinesiga, lennu kestus 4h 45min. Pea terve lennu vältel oli võimalik kasutada wifit. Lennul pakuti sooja võileiba ning kõrvale ka juua (vesi, karastusjook, vein, õlu, kohv, tee). Joogiteenindus kestis terve lennu vältel, kokku 4-5 korda. Lennu lõpus pakuti “Servus” šokolaadi.

Madeira lennujaam on ilmselt kõigile tuttav, kui üks keerulisemaid lennujaamu, kus maanduda. Põhjuseks mitme kliimasüsteemi mõjuala, kus tihtipeale esineb tugevat risttuult. Meie saabumisel oli ilm võrdlemisi rahulik ja maandumine samuti. Madeiral tervitas meid 23 kraadi ja päikesepaiste, mis valdavalt terve nädala samamoodi jätkus.

Madeirast

Saare kliima sobib suurepäraselt meie põhjamaa inimestele – aastaringselt üle 20 kraadi, harvad vihmasajud ja mitte kunagi liiga palav. Huvitav on ka see, et tänu saare mägisusele ja kõrguste erinevusele võib talvel leida lumiseid mäetippe, samas kui mere ääres on päikesepaisteline ilm ja 23 kraadi. Madeira on tõeliselt universaalne ja unikaalne puhkusesihtkoht, kus saab nautida head ilma aastaringselt. Ühe päeva jooksul võib minna põhjarannikule matkama pikemates riietes ja seejärel tagasi tulla, et basseini ääres päevitada ja kokteili nautida.

Kes on talvehooajal truud Kanaari saarte külastajad, soovitan soojalt tuua rutiini vaheldus ja külastada hoopis Madeirat. Madeira pakub igaühele midagi – loodusest ja seiklustest huvitatud leiavad siin palju avastamisväärset ning need, kes eelistavad lõõgastuda, saavad nautida saare meeldivat kliimat ja ilu. See on tõepoolest koht, kuhu tulla, et kogeda midagi erilist ja unustamatut.

Tuurid ja tegevused Madeiral

  • Full Day West Tour with 4×4 Jeeps. Tuur, mis viis meid mööda lõunarannikut Fanali poole ja edasi põhjarannikule. Fanal on täiesti maagiline koht, nagu nõiutud mets, mida peab nägema. Tee peal väisasime mitmeid vaatepunkte ning rannaääri. Meeldejäävaim musta liivaga rand oli Seixalis (Praia do Porto do Seixal), mis oli ümbritsetud suurte mägedega. Lõunat sõime tõelises metsamajakeses, kus tehti Madeira moodi šašlõkki (kohaliku puuokste otsas, et maitset juurde anda). Enne kojunaasmist käisime ka meefarmis, kus valmistasime ise kohalikku joogipoolist, Ponchat. See päev andis väga hea ülevaate saare looduslikust poolest ja soovitan seda tuurikorraldajat (True Spirit Madeira) kahe käega! Kindlasti üks reisi põnevaim päev.

 

  • Full Day “Living Sea” boat trip. “Kõik hinnas” kontseptsiooniga paaditripp mööda saare lõunarannikut. Tuuril seilate mööda ka Cabo Girão’st, mis on kõrguselt teine kalju maailmas. Cais da Lapa juures teete mõnusa ujumispeatuse ning samal ajal serveeritakse pardal ka lõuna (mis oli väga maitsev!). Kui õnn soosib, näete seilamise ajal ka delfiine ja/või kilpkonni. Paat ei olnud nüüd teab mis uhke aga paadi ninas oli väike lebola, kus sai ka pikali olla ja päikest võtta. Kindlasti mõnus viis pool päeva merel veetmiseks.

Kaisa-Liisa TOP 5 Madeira hotelli

Pestana Carlton Madeira Ocean Resort Hotel 5*

Pestana Carltonist õhkub korralikult 5* taset – nii välimuse kui ka töötajate riietuse poolest, mis on klass kõrgem. Tegemist on ühe suurima hotelliga Madeiral. Asukoht on hea, olles lähedal kesklinnale (~1 km) ja mere ääres. See hotell meeldis mulle nii seest kui väljast väga. Isegi koridorid olid kenad ja toauksed originaalid algusest saadik – puidust, sepistatud hingedega, ümara kujuga – mis annab väga omapärase hõngu. Toad olid väga kenad ja avarad, helgetes toonides, ning nii tubades kui ka koridorides on vaipkate. Enamik tube on vannidega, üksikud dušiga. Hotelli on lubatud ka kuni 15 kg kaaluvad koerad (lemmiklooma toad on ilma vaibata). Poolpansioni toitlustuses on võimalik vahetada õhtusöök lõunasöögi vastu. A’la carte on tasuta, kuid vajab eelnevat broneeringut. Live-muusikat pakutakse 4x nädalas. Basseiniala, kus on neli basseini, on väga avar ja roheline, pakkudes kauneid vaateid merele nii basseinist kui basseinibaarist. Soojendusega on vaid sisebassein. Hotellis sees on ka väikesed riide-, suveniiri- ja esmatarbekaupade poed. Pestana Carlton jättis väga hea mulje ja soovitan seda soojalt.

The Cliff Bay Hotel & Resort 5*

Väga armas butiikstiilis hotell, mis asub mere ääres ja kesklinnale (~2 km) lähedal. “Funchal” toad asuvad ülemisel korrusel ning neis on saadaval padjamenüü ja väga lai voodi. Minibaar on hinna sees. Toad on avarad, väikese kuid armsa rõduga, millelt avaneb imeilus vaade merele. Executive Suite on tõeliselt suur ja avar, vannituba on justkui omaette tuba, rõdu on väga suur ja merevaatega ning saabumisel ootab toas vahuvein. Kõigis tubades on vann ja dušš, vannitoatooted on Rituals, sviitides Bvlgari. Hotellis on ka kahe Michelini tärniga restoran Il Gallo d’Oro. Basseiniala asub kahel tasandil – 1. tasandil on soojendusega mereveebassein ja 2. tasandil on ühendatud sise- ja välibassein, kus ka rannatoolid ja varjud. Soovitan seda hotelli väga, sest kõik toad ja üldalad on maitsekalt ja stiilselt kujundatud ning territoorium täis rohelust. Parim hotell Funchalis, mida külastasime – kindlasti soovitan!

 

Hotel Porto Mare 4*

Antud hotellikompleks koosneb kolmest osast: Hotel Porto Mare, Eden Mar ja The Residence. Kõik kolm osa on ühendatud koridoridega ning jagavad ühist territooriumi, kuigi check-in toimub eraldi. Hotell avati 2003. aastal ning tube ja koridoride vaipasid renoveeritakse jooksvalt. Renoveeritud tubades on parkettpõrandad. Standardtuba on ilus ja suhteliselt avar, terve sein on aken, mis toob tuppa palju valgust. Tubade toonid on rahulikud ja vaated avanevad kas tänavale või aiale. Restoranis korraldatakse nädala jooksul teemaõhtuid erinevate riikide köökidega. Hotelli territooriumil on viis basseini (välibasseinid ei ole soojendusega, sisebassein on soojendusega), spaa, laste mängutuba, väike jõusaal, minigolf ning tenniseväljak (5€/h, võimalus rentida ka varustust). Kuigi toad on pisut tagasihoidlikumad kui sõsarhotellis Cliff Bay, on need siiski korralikud ja ilusad ning hotell on maitsekalt sisustatud. Soovitan!

Quinta do Furao Country Hotel 4*

Selle hotelli kirjeldamiseks jääb sõnadest väheks, sest see on lihtsalt niivõrd eriline hotell. :) Asudes põhjarannikul, on see ideaalne neile, kes soovivad palju matkata (läheduses on palju matkaradasid) või veeta rahulik “zen” puhkus keset lopsakat rohelist loodust. Hotell ise suurt animatsiooniprogrammi ei paku, seega sobib pigem rahulikule puhkajale. Hotell ehitati 1997. aastal ja renoveeriti 2020. aastal ning näeb välja nagu väike veinimõis, sest territooriumil laiub viinamarjaistandus. Viinamarjaridade vahel asub ka väike bassein. Toad on kujundatud veinimõisa või uhke maamajakese stiilis, olles väga ilusad ja omapärased. Kuna hotell asub kõrgendikul, avanevad sealt hingematvad vaated merele ja kaljuseinale. See oli eranditult meie kõigi lemmikhotell ja ise veedaksin puhkuse Madeiral just siin!

 

Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden 4*

Hotell asub Caniço’s, 9 km kaugusel lennujaamast ja 9 km Funchalist, kuid mitte mere ääres. Hotelli juures asuv bussipeatus võimaldab kiiresti ja lihtsalt linna pääseda (2,50 €). Vahetus läheduses on poed ja restoranid. Toad ja apartemendid on küll lihtsa välimusega, kuid väga ruumikad ja imeliste vaadetega rõdult. See tagasihoidlikkus ei jää absoluutselt silma, sest hotell ise on nii omanäoline ja armas! Territoorium on tõeline botaanikaaed, kus on esindatud umbes 1000 erinevat taimeliiki ning koostööd tehakse Madeira botaanikaaiaga. Restorani jaoks kasvatatakse tooraine oma territooriumil. Teenindustase on kõrge ja töötajad on silmapaistvalt sõbralikud. Soovitan!

 

 

Sooviksid ka Madeirale või Portugali? Vaata näidispakkumisi või leia sobiv reis meie pakettreiside otsingust.

 

Kommentaarid: