KLM tõmbub tagasi ka Riiast

26.03.2009
Mari-Liis

Hollandi lennufirma KLM teatas veebruaris Tallinna lendude lõpetamisest. Nüüd tabab sama saatus ka meie lõunanaabrite turgu – viimane Riia-Amsterdam lend toimub 29. juunil 2009.

Lendude lõpetamise põhjuseks on majanduslangus ja sellega seoses globaalne tulude vähenemine. Lennud Hollandist Baltimaadesse on Euroopa mõistes suhteliselt pikad ja lennufirma jaoks kulukad. Samas on siinsed turud väga hinnatundlikud. Soodsaid hindu pakkudes võib küll lennukid täis saada, aga piletimüügist saadav tulu ei pruugi katta lendamisega seotud kulusid. Ent hindu tõstes kaovad reisijad. Seda on kogenud mitmed teisedki lennufirmad ja eks siit tulebki otsida tagamaid viimase poolaasta jooksul asetleidnud lennuliinide kinnipanekule.

KLM-i ja Air France’i ühinemise järel tekkinud ühe maailma suurima lennufirma lahkumine Balti turult vähendab oluliselt siinseid niigi kasinaid ühendusvõimalusi maailma. Lätlased on küll jätkuvalt eestlastega võrreldes paremas seisus, sest nende lennufirmal Air Baltic tundub jätkuvat piisavalt raha, et opereerida Estonian Airiga võrreldes kordades suuremat liinivõrku ja panustada aktiivselt transiitreisijatele.
Eesti reisijate lennuvõimalused on aga tegemas taandarengut 1990ndate aastate esimesse poolde. Tallinnast saab peale KLMi lahkumist arvestatava tihedusega (vähemalt 2 väljumist päevas) lennata vaid Helsinkisse, Stockholmi, Kopenhaagenisse, Riiga ja Vilniusesse. Soovi korral reisida mõistliku raha eest väljaspoole Euroopat tuleb arvestada eraldi piletitega, vajadusega pagas vahepeal välja võtta ja ööbimistega transiitlinnades. Või alustada oma reisi esmalt laevasõiduga Helsingisse, kust on märksa enam jätkuühenduste võimalusi. Kurb.

Kommentaarid: