Kõik, mida peaksid teadma Mauritiusest

20.12.2010
Anu Vane

On väga oluline, et meie töötajad tunneksid hästi sihtkohti, mida müüvad. Just sellepärast saatis Estravel oma meeskonna õppereisile India ookeani paradiisisaartele Reunionile ja Mauritiusele. Kaks nädalat kestnud reisi jooksul said neli reisikonsultanti põhjaliku ülevaate paradiisisaarte eluolust ning jagavad allpool oma muljeid ka lugejatega.

Kõige mugavam võimalus Mauritiusele reisimiseks on Air Mauritiuse lennud algusega Milanost, Pariisist või Londonist. Tegemist on suurepärase lennufirmaga, kus pardateenindus oli ikka teenindus kõige paremas mõistes. Stjuuardid pidevalt midagi toovad, jagavad ja naeratavad! Nii jätavad väga meeldiva ja oodatud külalise tunde.

Ja veel üks plusspunkt – kui Reunionil oli eelmine vulkaanipurse, siis oli Air Mauritius ainuke lennufirma, kes tegi ekstratiiru Reunioni kohal, et kliendid saaksid seda looduse imet lähemalt näha.

Külastasime kahte Mascareni saart – Reunionit ja Mauritiust –, mis asuvad üksteisest u 200 km kaugusel. Saarte vapielukas on lind nimega dodo. See on kalkunit-parti-kana meenutava välimusega lind, kes kunagi elas neil saartel, kuid keda kahjuks saab nüüd näha ainult muuseumis, reklaamplakatitel ja suveniiridel.

Mauritiuse ja Reunioni vahel saab sõita lennukiga (lend kestab u 50 minutit, iga päev mitu korda) või laevaga (2 korda nädalas, õhtul hakkad sõitma ja hommikuks kohal). Kuigi need asuvad lähestikku, on nad täiesti erinevad. Allpool siis mõlemast lähemalt.

Reunion looduse- ja aktiivse elustiili sõpradele

Réunion on vulkaanilise tekkega ookeanisaar India ookeanis Madagaskarist idas. See on Prantsusmaa meretagune piirkond, kuulub Euroopa Liitu ja rahaühikuks on euro. Elanikke on saarel u 800 000. Saare siseosa on mägine ja asustatud on seetõttu eelkõige rannik. Aasta keskmine temperatuur rannikul on 21–27 °C, mägedes on jahedam.

Erinevalt Mauritiusest on Reunionile saabudes tunne, et oled sattunud Euroopasse – ilusad euroopalikud majad, korralikud teed ja ka euroopalik hinnatase. Kuid selle eest on seal väga mitteeuroopalik ja fantastiline mitmekesine loodus – troopilised metsad, kõrged mäed, sügavad kanjonid, kaunid joad ja vulkaanid. Ja kõik see vaid tunni-paari autosõidu kaugusel.

Saare kõrgeim punkt on kustunud vulkaan Piton de la Neige (3069 m). Saare lõunaosas asub aktiivne vulkaan Piton de la Fournaise (2631 m), teine taoline asub maailmas ainult veel Hawaii saarel. Piton de la Fournaise peetakse üheks maailma kõige kättesaadavamaks aktiivseks vulkaaniks. Sellel sajandil on tõsisemad pursked toimunud aastatel 2001, 2004 ja 2007. Aastal 2010 nädal pärast meie reisi toimus veel üks väiksem purse. Vulkaani tegevuse tõttu on 20% Reunioni pindalast kaetud laavaga, mis moodustab midagi kuumaastiku sarnast.

Eelkõige soovitame Reunioni külastada just aktiivse puhkuse harrastajatel ja looduse nautijatel – mägironimine, matkamine, surfamine ja muud aktiivse puhkuse alad on sellel saarel populaarsed nii kohalike elanike kui ka turistide seas. Saare peamine vaatamisväärsus on vulkaan ja sellega seonduv. Giidi eestvedamisel korraldatakse matku kraatriteni, seigelda on võimalik suisa laava all. Aastal 2004 laava alles hõõgus, praegu aga õhkab sooja – elamus, mida tasub kindlasti kogeda.

Soovitame külastada ka vähemalt üht kolmest Reunioni cirque’st ehk justkui hiiglaslikust looduslikust amfiteatrist. Cirque de Salazie, Cirque de Cilaos ja Cirque de Mafate on tekkinud Piton des Neiges tegevuse ja erosiooni tulemusel.

Meie käisime Cirque de Cilaoses, mille keskuseks on Cilaose küla. See asub 1200 m kõrgusel merepinnast saare keskel, mägede vahel. Küla oli kunagi põgenemispaigaks orjadele, kuid tänapäeval on kuulus termaalveesanatooriumi ja veini poolest. Maaliline ja elevust tekitav on ka tee ookeani äärest üles külla – serpentiin, mis teeb ligi 400 pööret. Avanevad vaated on fantastilised! Muide, piirkond kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Hotellid Reunionil on lihtsad, kuid meeldivad ja läbimõeldud sisustusega. Sellel saarel ei ole hetkel ühtegi viietärnihotelli ja pole esindatud ühtegi luksushotellide ketti, küll aga on paar Mercure’i, Best Westerni ja Novotelli kettide hotelli. Luksushotelli sooviv klient seega peab sellel saarel leppima veidi tagasihoidlikuma elupaigaga või siis ei sõida sinna. :)

Kokkuvõtteks tuleb öelda kreooli keeli „La Rénion le gadiamb” ehk „Renunion on ilus”. Rannapuhkuseks see saar küll hästi ei sobi (saarel on kõigest 35 km rannariba), kuid igal juhul tasub ära käia – vaadata vulkaani, mägesid ja metsikuid ookeanile avatud randu. Hiljem aga võib minna nautima hoopis Mauritiuse imeilusaid, korallidest kaitstud randu.

Ideaalne rannapuhkuse saar Mauritius

Mauritiuse märksõnad on türkiissinine meri, palmid, valged liivarannad ja … paradiis. Saar on umbes Saaremaa suurune, elanikke on 1,2 miljonit. Riigi ametlik keel on inglise keel, kuid kohalikud kasutavad omavahel suheldes palju prantsuse ja kreooli keelt.

Mauritiuse kliima mõnusalt troopiliine, aasta keskmine õhutemperatuur on 22–30 °C ja vesi 22–27 °C. Mauriitslased ise ütlevad, et neil on ainult kaks aastaaega – suvi (novembrist aprillini, õhk 23–33 °C) ja talv (maist oktoobrini, õhk 17–23 °C). Parim aeg saare külastamiseks on oktoobrist aprillini. Kuigi detsembri keskpaigast kuni veebruari lõpuni võib esineda troopilisi tsükloneid, pole kohalike väitel viimased paar aastat neid ette tulnud. Nii et tegelikult sinna võib sõita aasta läbi, nagu seda teevad prantslased, itaallased, britid ja sakslased, kes on põhilised saare külastajad.

Kõige ilusamad rannad jäävad saare lääne- ja põhjapoole. Lõunaosa on ookeanile avatud ja idaosa veel vähe arendatud. Saarel on palju avalikke randu, kus käivad nii kohalikud elanikud kui turistid. Ja veel üks väga oluline teadmine – sellel saarel ei ole mürgiseid elukaid (madusid, skorpioneid jm).

Mauritiuse pealinn on Port Louis, mis asub saare loodeosas. See on suur üsna kirev linn, kus on nii kaasaegseid klaas-betoonmaju kui ka kohaliku arhitektuuri näidised. Rahvusvaheline lennujaam on kagus – saare teises otsas. Vahemaa ei ole suur (48 km), kuid arvestama peab vähemalt tunniga, et jõuda lennujaamast pealinna. Üldiselt kulus meil punktist A punkti B sõiduks alati rohkem aega, kui kohalikud lubasid. Kas see on kohalike kellatundmine-ajataju või troopilise puhkusesaare maagiline mõju, seda me ei tea. Täpsusega nad igatahes ei hiilga. Selle kümne päeva jooksul, mis me Mauritiusel olime, toimus vaid paar transfeeri täpselt õigel ajal.

Mauriitslased on põhiliselt kreoolid, kuid seal on esindatud ka muud rahvused ja kõik suuremad religioonid. Nad ise on väga uhked selle üle, et vaatamata uskude mitmekesisusele elavad kõik sõbralikult koos ja saavad omavahel hästi läbi. Inimesed on üldiselt rõõmsameelsed ja sõbralikud, kuid suhteliselt vaesed ja seega tahetakse turistide pealt muidugi teenida. Kõikides turistile mõeldud kohtades (nt kauplused, restoranid, taksod) hinnatase kallim kui mujal.

Mida Mauritiusel ette võtta?

Eelkõige on Mauritius muidugi rannapuhkuse sihtkoht. Saab harrastada veesporti, golfi, tennist, jalgrattasõitu, ratsutamist jms. Väga populaarsed on spaateenused, aga hinnad olid meie arvates üsna kallid (mõned protseduurid maksid 2000–3000 krooni).

Rahulikumale seiklejale võib soovitada katamaraanikruiisi mõnele asustamata saarele. Näiteks Maeva katamaraan viib Põhja-Mauritiuse saartele, meie aga seilasime Flati saarele, mis on pooleteisetunnise sõidu kaugusel Mauritiusest. Jalutasime mööda valgeid liivarandu ja ujusime ookeanis, samal ajal valmistas meeskond BBQ-lõuna ja serveeris seda muusika saatel (nad ise laulsid ja mängisid kitarri). Meil vedas, sest tagasiteel õnnestus näha vaala!

Veidi rohkem põnevust soovivale seiklejale sobib sõit allveeskuutri või allveelaevaga. Allveeskuuter on selline skuutri moodi aparaat, millega saab laskuda 3 m sügavusele, nii et pea märjaks ei saa, ning seal ringi rallida, kalakesi imetleda ja neid käe pealt sööta. Allveelaev laskub 35 m sügavusele. Sealt on võimalik veealust maailma nautida läbi illuminaatorite.

Kalameestele soovitaksime avamere kalapüüki. Meile seda ei pakutud, sest aega ei olnud ja ilmselt arvestati, et oleme naisterahvad ja vaevalt et kalapüügist huvitume. Aga millegipärast tundus see väga tore kogemus, mida saab ühendada ka näiteks asustamata saare reisiga.

Nendele, kelle reis piirdub ainult Mauritiusega, võib soovitada saare metsiku lõunaosa ekskursiooni. Selle käigus on võimalik nautida imekauneid vaateid, näha, kuidas avaookeani lained (mis on alguse saanud kuskil kaugel-kaugel Antarktikas) purunevad vastu kaljut, ning külastada püha Grand Bassini templit ja suurimat Shiva kuju. Nendele, kes on käinud või plaanivad minna Reunionile, on need loodusevaated küll ilusad, kuid veidi lahjad – neis pole seda maagiat ja jõudu, mida kogeb Reunionil.

Kõigil soovitame külastada Pamplemousses’i botaanikaaeda. Seal on kodu leidnud üle tuhande palmi- ja taimeliigi. Saab imetleda suuri lootoseid, mille läbimõõt võib olla kuni meeter ja mis kannavad kaalult kuni 7 a last, lisaks muid eksootilisi ja vähem eksootilisi taimi. Kindlasti on mõistlik võtta giid, sest arvatavasti kõiki taimi ise ära ei tunne ja kõige haruldasemaid ei oska märgatagi.

Üldiselt on Mauritiuse sisemaa ilus ja vahelduva troopilise loodusega. Vaadata tasub Chamareli jugasid ja Seitsme Värvi maad. Värvilise maa on loonud vulkaanilised kivimid, mis erineval temperatuuril on jahtunud. Kõige kirkamad on värvilised liivad just päiksetõusu ajal ning lisaboonusena kohtute ka suurte kilpkonnadega. Kui meie nad avastasime, magasid nad rahulikult. Tahtmatult äratasime ühe neist, kes avaldas oma pahameelt koera haukumisele sarnaneva häälitsusega.

Nendele, kes võivad igatseda linnaelu, soovitame sõita Grand Baysse. See on väike armas põhjaranniku linn kohvikute, restoranide, ööklubide ja poodidega. Kui soovite osta soodsa hinnaga suveniire, soovitame külastada Port Louisi turgu. Seal tuleb julgelt kaubelda, sest kui hästi läheb, saab kauba 50% odavamalt. Kes soovib paremat ja kallimat kaupa, need saavad aega ja raha kulutada sadama kaubanduskeskuses ja kunstiturul.

Kus piirkonnas majutuda?

Kristallselge sinise veega laguun, valged liivarannad, palmid ja korallid, mis ulatuvad lähemale või kaugemale rannast, iseloomustavad kõiki hotelle, mida Mauritiusel nägime. Lisaks on Beachcomberi hotellidel on väga ilusad ja hästi hooldatud territooriumid, mis meenutavad aeda.

Meie tutvus Mauritiusega algas idarannikust. See on väga ilusate vaadete, kohati puutumata loodusega, vähem arendatud ja asustatud piirkond. Sinna on rajanud oma hotellid maailma ühed parimad hotelliketid Fours Seasons ja One and Only. Saare idaosas saab nautida looduse-, ookeani- ja hotellimõnusid. Väljaspool hotelli territooriumi pole peale metsiku loodusega tutvumise muud midagi teha. Lähimasse asustatud punkti saamiseks tuleb tellida auto või takso.

Lõunarannik on osaliselt ookeanile avatud ja seepärast on seal üsna vähe hotelle. Hotellid paiknevad peamiselt kagus või edelas. Kaguosa hotellide eelis on see, et nad on lennujaama lähedal. Ei pea kulutama aega lennujaama sõitmiseks, kuid peab arvestama, et lennukid lendavad üle hotelli. Öösel lende ei ole. On kokku arvutatud, et kuna lende on vähe, siis lennukimüra kestab maksimaalselt 15 min päevas (see on u 16 tunni jooksul).

Läänerannik on kuulus maagiliste päikeseloojangute ja ilusate liivarandade poolest. See piirkond on tihedalt täis pikitud hotelle ja külakesi nende vahel. Terve rannik on turvaliselt kaitstud korallilaguuniga – mõnusat ujumist ei häiri suured ookeanilained ja haisid ei pea kartma. Siin võib leida selliste suurte kettide hotelle nagu Hilton, Sofitel, Le Meridien, Taj jm.

Põhjarannik on kõige rohkem arendatud ja asutatud piirkond, siit sai alguse Mauritiuse turismiarendus. Põhjarannikul võiksid peatuda eelkõige need, kes tahavad lisaks rannapuhkusele šoppata, erinevates kohalikes söögikohtades head toitu nautida ja kohaliku ööeluga tutvuda. Selles piirkonnas pakutakse ka odavamat ja apartementmajutust. Piirkond meenutab mõnda vahemere kuurortpiirkonda ja piirkonna keskus on Grand Bay.

Estravel oskab igas nimetatud Mauritiuse piirkonnas ja Reunionil soovitada ka konkreetseid hotelle. Nii et kui reisikirjeldus sinus isu äratas ning soovid ka ise Mauritiuse võludega tutvuda, saada oma soov estravel@estravel.ee. Meie reisikonsultandid annavad rõõmuga nõu ning aitavad leida sobiva hotelli ja lennupiletid.

Kommentaarid: