Krediitkaardi olemasolu on reisile minnes kohustuslik

17.05.2010
Helena Parmask

Reisimine on tavaliselt seotud suhteliselt suurte, sageli ka ootamatute kulutustega. Isegi kui kõik kulutused on ette planeeritud ning eelarve rangelt paigas võib reisil tekkida ootamatuid olukordi, kus abiks krediitkaart. Krediitkaardil on reisimise puhul väga kindlad funktsioonid, millest siin nüüd lähemalt kirjutamegi.

Teemapüstituse eest lähevad tänud Ergole, kes kommenteeris Turvalise reisimise postitust:

“Võiksite jagada ka infot hotellimajutuse kohta. Viimasel ajal on hakanud 4* ja 5* hotellid nõudma krediitkaardi puudumisel agressiivsemalt deposiiti, mis jääb öö kohta vahemikku 25-50 euri. Teades, et paljudel eesti inimestel puudub krediitkaart, tuleks hoiatada, et kaardi puudumisel tuleb kaasa võtta rohkem raha! Eelnevatel aastatel on sobinud ka tavaline Visa kuid seoses masuga vist on hotellid kaotanud usalduse klientide vastu ja deposiiti nõutakse päris usinalt! Alles eelmisel kuul olin tunnistajaks ühes Frankfurti hotellis, kus Eesti noorelt perelt nõuti deposiiti ja ei lugenud ka see, et tuba oli makstud eelnevalt. Ja neil oli broneeritud 6 ööd antud kohas ja iga öö eest nõuti 30 euri. Muidugi selle saab tagasi, kuid kui oled teinud reisieelarve kokkuhoidliku ja eelnevalt asjade eest tasunud, siis paneb see päris paraja põntsu.”

Niisiis, tänapäeval võib põhimõtteliselt juba öelda, et reisile minnes on krediitkaart kohustuslik aksessuaar.

Saabumisgarantii

Mõned inimesed eelistavad reise planeerida ise ja interneti abiga ning kasutavad reisiteenuste broneerimiseks online-süsteeme. Kui lennupiletite eest saab enamasti maksta pangalingiga läbi oma internetipanga, siis hotellide ja autorendi puhul tuleb tellimust vormistades sisestada oma krediitkaardiandmed. Olenevalt hotellist/autorendifirmast broneeritakse või võetakse maha tellimuse maksumus. See on teenusepakkujale garantiiks reisija saabumise kohta. Kindlasti tuleb internetibroneeringute puhul kontrollida täpselt üle kõiksugused tingimused. Näiteks, kas ja kui kaua on võimalik broneeringut tühistada? Kui olete tellimuse teinud, krediitkaardi sisestanud, aga kohale ei ilmu, võtab hotell kokkulepitud summa krediitkaardilt ikkagi maha, kui nn “No-show” trahvi.

Teenusegarantii

Vähekogenud reisijatele võib tulla üllatusena, et krediitkaardi olemasolu on vajalik ka hotelli sisse registreerides (check in). Sageli pahandab see just neid, kes on hotellimajutuse ette tellinud ning kõige eest maksnud. Krediitkaardi küsimine hotelli vastuvõtus ei pruugi olla seotud hotelli eest tasumisega. Hotell nõuab seda ka juhul, kui olete toa ette tellinud ja selle eest juba maksnud. Kaart on hotellile garantiiks minibaari, telefoni, interneti, tasulise-tv, muude lisateenuste kasutamisel ja selle vastu, et hotelli toas midagi ei lõhuta ega varastata. Kui krediitkaarti pole, on hotellil õigus keelduda kliendile tuba andmast, kuid enamasti tullakse kliendile siiski vastu ning palutakse deposiiti sularahas.

Krediitkaart teenusegarantiina on kohustuslik ka autot rentides. Kõik rahvusvaheliselt aktsepteeritavad autorendifirmad nõuavad oma kliendilt krediitkaardi olemasolu. Kui renditakse mõni suurem ja kallim auto, võidakse tagatiseks nõuda koguni kahte erinevat krediitkaarti. Lepingu sõlmimisel broneeritakse summa, mille suurus võib oleneda tulenevalt kohaliku rendikontori poliitikast. Maksimumina tuleks arvestada, et broneeritakse summa, mis katab renditasu, omavastutuse ja paagitäitmistasu.

Maksevahend

Krediitkaart on rahvusvaheline maksevahend ning sellega saate tasuda majutuskohtades, restoranides, kauplustes ja mujal. Kui Teie krediitkaardi limiit ei ole kummist, siis on kindlam tellida autorent ja hotellimajutus reisibüroost ning selle eest ette tasuda.

Selle kõige tõttu on väga tähtis jälgida, et krediitkaardil oleks piisav limiit ja küllaldaselt vabasid vahendeid. Kui teie krediitkaardi limiit on näiteks 8000 kr ja pool sellest on juba broneeritud, võite järgmiste teenustega hätta jääda.

Reisi planeerides mõtle hästi järgi, kus võivad sellised ootamatud kulutused tekkida ning kontrolli pangast üle oma kaardi limiit ja vaba raha. Planeeri maksed nii, et kaardile jääks võimalikult palju vahendeid ning vajadusel taotle suuremat limiiti!

Kommentaarid: