Olegi õppereis Tuneesiasse

28.08.2024
Estraveli vanemreisikonsultant Oleg Maškov

Estraveli vanemreisikonsultant Oleg Maškov käis kevadel Coral Traveli kutsel tutvumas hotellide valikuga Tuneesias. Loe millised olid tema reisimuljed ning missuguseid hotelle Oleg omalt poolt soovitab. 

See oli nii minu jaoks kui ka Coral Travelile esimene reis Tuneesiasse, nimelt alustas Coral Travel sel aastal Tuneesia programmiga. Reis toimus Heston Airlinesi tšarteriga, mis oma teenuste ja kvaliteedi poolest tundub suhteliselt identne SmartLynxile. Lennu arvestuslik pikkus on 4,5 tundi, tegelikult lendasime mõlemal suunal ca 20-30 minutit kiiremini.

Mineku suunal tasuks ennast registreerida, sest registreeritud reisijatele on eraldi pagasi drop-off, mis hoiab kokku ca 30 minutit seismist üldjärjekorras. Tagasiteel on kõik koos ning registreerimisel mõtet ei ole.

Meie kevadise reisi ajal oli kuurortlinnades õhutemperatuur keskmiselt 20 kraadi ja ilm oli pilvine või poolpilves. Sahara ekskursiooni ajal oli aga 30*C sooja ja kaunis päikesepaiste. Tasub arvestada, et aprillis ja mais võib ilm olla veidi muutlikum ning ka meri ei ole veel nii soe. Septembris-oktoobris on aga palju paremad ilmad ja ka meri väga mõnus suplemiseks.

Tuneesiast üldisemalt

Tuneesia oli enne iseseisvumist 1956 a. Prantsusmaa koloonia. Prantsuse keelt kasutatakse ka praegu laialt. Ametlik keel on araabia aga 93% elanikkonnast räägib tuneesia dialekti (Tunsi või Derja), mis on väga standartsest araabia keelest erinev tänu berberi, türgi ja romaani keelte mõjule. Inglise keelega ei pruugi igal pool hakkama saada.

Peamine usk Tuneesias on islam, mida järgib umbes 93% elanikkonnast. Linnades on suur liberaalsete vaadetega moslemite osakaal. Lisaks islamile on märkimisväärne osa elanikkonnast kristlased. Samuti on Tuneesias märgatav juutide vähemus, nende arv on viimastel aastatel oluliselt vähenenud.

Tuneesia majanduses on turismi osakaal 5%, põllumajanduse osakaal 10%, eriti suur on oliiviõli eksport.

Reisimuljed

Paratamatult võrdlen Tuneesiat teise populaarse Aafrika sihtkoha, Egiptusega. Kuigi mõlemad riigid pakuvad kauneid randu, rikkalikku kultuuripärandit ja põnevaid ajaloolisi vaatamisväärsusi, on Tuneesia omamoodi eriline.

Tuneesia hotellid erinevad märkimisväärselt nendest, mida võib leida Egiptuses. Enamasti asuvad nad kohaliku elu keskel, mitte spetsiaalselt turistidele ehitatud piirkondades. See annab reisijatele võimaluse kogeda autentset kohalikku eluolu ja sukelduda kohalikku kultuuri ning suhelda kohalike elanikega. Samas võib see olla ka väljakutse neile, kes eelistavad turismi piirkondadesse kinnistumist. Siiski võib just see autentsus anda reisile teatud vürtsi ja teistsuguse perspektiivi.

Tuneesias ei leia ultramoodsaid hotelle ega hiiglaslikke puhkekomplekse. Enamik hotelle on ehitatud ligikaudu 30 aastat tagasi. Mõned neist on läbinud põhjaliku renoveerimise ja moderniseerimise, teised aga on säilitanud oma algse ilme ning võivad tunduda ajast maha jäänud. Enamik hotelle kannavad endas teatud ajaloolist hõngu.

Tuneesia ekskursioonid

Igaühele võib soovitada Tunis-Kartago-Sidi Bou Said ekskursiooni. Kui alustada Hammameti või Sousse’i piirkonna hotellidest, on see ülihuvitav päevane ekskursioon, kus saab tutvuda Tuneesia pealinnaga, iidsete Kartaago varemetega ning ilusa sinivalge linnakesega Sidi Bou Said. Kui võtta sama ekskursioon Monastiris või Mahdiast on oht hommiku- ja/või õhtusöögist ilma jääda.

Meie võtsime osa Sahara ekskursioonist, mida igaühele ei soovita, kuna see on kahepäevane ekskursioon ja päevad on pikad (umbes 12 tundi bussis iga päev). Ekskursioon on sisukas ja kindlasti eriline, see katab ligi kolmandiku Tuneesia pinnast. Osavõtjad kogevad unustamatuid elamusi ja mitmekesist maastikku, lõpututest oliivisaludest kuni kõrbe liivadüünideni. Ekskursioon viib läbi El Jemi Rooma amfiteatri, Matmata berberite küla ja Douzi linna – Sahara värava. Päikeseloojangut saab nautida kaameli seljas kõrbes ning teise päeva päiksetõusul külastatakse tohutut soolajärve Chott el Jerid’i ja siis hakkab džiibisafari Chebika oaasi ning Star Wars võtteplatsile kõrbes. Ekskuriooni viimane sihtkoht on Kairouani linn, moslemimaailma neljas pühapaik.

Tuneesia kuurortlinnad

Hammamet on Tuneesia “kuurortpealinn”, mis on tuntud oma kaasaegse ja turistisõbraliku atmosfääri poolest, eriti spetsiaalselt turistidele loodud Yasmine Hammameti piirkonnaga, kus asub uus Medina koos veepargi ja lõbustuspargiga. Linnas on ka autentne vanalinn (Medina), kindlus (Kasbah), araabia basaar (Souk), mošeed ja teised vaatamisväärsused. Hammametis on palju baare, restorane ning võrratu valge, lai ja kaunis liivarand. Lisaks pakub Hammamet suurepäraseid võimalusi veespordialadeks ja golfiks. Transfeer otse lennujaamast/lennujaama kestab ca 40-45 minutit.

 

Sousse on Tuneesia suuruselt kolmas linn, kus elab umbes 165 tuhat inimest. Seal asub autentne suur vanalinn oma kitsade tänavatega, väikeste mošeede ja värviliste berberi maja ustega. Suur mošee, mis pärineb 9. sajandist, on ajalooline vaatamisväärsus. Linnas on ilus liivarand ning palju baare ja restorane, mis pakuvad nii kohalikele kui ka turistidele meelelahutust. Sousse’il on aktiivne ööelu ning piirkonnas on saadaval mitmesuguseid hotelle erinevate maitsete ja eelarvete jaoks. Transfeer otse lennujaamast/lennujaama kestab ca 35-40 minutit.

 

Port El Kantaoui on 1970-ndate lõpus rajatud mereäärne kuurortlinn Tuneesias, mis asub umbes 10 kilomeetrit põhja pool Soussest. Peamine vaatamisväärsus on Port El Kantaoui sadam, mis on suur ja kaasaegne sadam, kus on palju jahtklubisid, restorane ja kaupluseid. Port El Kantaoui on tuntud ka oma golfiväljakute poolest. Ilus valge liivarand. Transfeer otse lennujaamast/lennujaama kestab ca 30-35 minutit.

Monastir on rahulikum rannikulinn, elanike arv on umbes 93 tuhat. Linna südames asub huvitav vanalinn, kus saab külastada ajaloolisi vaatamisväärsusi nagu 8.sajandi Ribati kindlus ja Tuneesia esimese presidenti Habib Bourguiba mausoleum. Mitmed hotellid, mis kuuluvad Monastiri piirkonnas, asuvad lennujaama vastas, ja lennukimüra võib olla häiriv. Transfeer otse lennujaamast/lennujaama kestab ca 1 tund.

Mahdia on kuurordi valikust rahulikum ja ka kaugeim. Hotellide tase väga hea, liivarand on lai ja kaunis, aga arvestades sellega, et Mahdia turistid on reeglina ühes bussis Sousse ja Monastir omadega, võib transfeer aega võtta 2,5-3 tundi. Linnal on rikkalik ajalooline ja kultuuriline pärand. Medina peamised vaatamisväärsused on Suur Fatimiidide Mošee ja Bordj el Kebir kindlus. Transfeer otse lennujaamast/lennujaama kestab ca 1,5-2 tundi.

Olegi hotellisoovitused 

Iberostar Selection Royal El Mansour 5*
Ilus, avar ja kaasaegne hotell araabia disainielementidega. Fuajees on kõrged laed, millel keerukad puidunikerdised araabia stiilis, mis on läbiv motiiv avalikes piirkondades. Toad on kaunilt sisustatud ja suured. Hotell hõlmab suurt ja kaunist territooriumi, mere lähedal. On olemas lasteklubi “Star Camp” ja muljetavaldav spaa. Ilus promenaad viib vanalinna, mis asub vaid 2 km kaugusel. See on üks parimatest hotellidest, mida nägime Tuneesias – soovitan kõigile, kuid tasub arvestada, et see asub lennujaamast kaugel, mistõttu oleks soovituslik võtta privaatne transfeer.

Hilton Skanes 5*
Ilus ja kaasaegne hotell, mida samuti soovitan. Kuigi see sobib eelkõige paaridele, on olemas ka lastele mõeldud mänguala veetorudega. Lisaks on olemas teismeliste klubi, mis pakub meelelahutust noorematele külastajatele. Hotellis on kaks basseini, millest üks mereveega. Kõik hotellitoad on ühesugused – kenad ja kaasaegsed, Basic toad on linnavaatega ja Deluxe merevaatega. Lisaks on tubades võimalus valmistada teed ja kohvi. Dušš on veidi läbipaistva seinaga, aga see on piisavalt eraldatud eluruumist. Kaks korda nädalas tasuta à la carte – Itaalia ja grill. Importalkohol on lisatasu eest. Sõime seal lõunat –  toidud on maitsvad ja valik lai. Hotelli asukoht on hea – Monastiri ja Soussi on lihtsalt ligipääsetavad rongiga, ning hotelli vastas arendatakse turismipiirkonda koos kaubanduskeskuse ja veekeskustega.

Jaz Tour Khalef Thalasso & Spa 5*
Hea tasemega 5* hotell, asub mere ääres, umbes 4 km kaugusel Sousse vanalinnast (takso sõit umbes 10 dinaari ehk 3 eurot). WiFi on kättesaadav kogu hotelli territooriumil. Hotellis on eraldi basseinid lastele koos liumägedega ning täiskasvanutele mõeldud lõõgastusala. Hotellis on aktiivne animatsioon. Toad on korralikud ja puhtad ning toitlustus hea ja mitmekesine, kuid pearestoran võib olla ülerahvastatud ning teenindus veidi aeglane, eriti joogiteeninduse osas. Hotell sobib nii peredele kui paaridele aga tasub arvestada, et hotell on suur ja seega võib olla rahvarohke.

Sousse Pearl Marriott Resort & Spa 5*
Kõrgetasemeline hotell Sousse kesklinnas, asub otse linnapromenaadil (Corniche). Ühised alad ja toad on stiilselt ja maitsekalt sisustatud. WiFi on kättesaadav kogu hotelli territooriumil tasuta. Hotell vastab oma tärnidele ja on suunatud eelkõige paaridele. Lastele on ainult eraldi bassein ning 1,5 meetri kõrgune liumägi. Aasia fusioni stiilis à la carte õhtusöök on ühel korral tasuta. Lisaks, kui valitakse majutus poolpansioniga, on võimalik valida lõuna- ja õhtusöögi vahel. See on hea võimalus tutvuda kohalike restoranide valikuga. Hotellil on tunnel randa, kus on eraldatud privaatne ala linnarannas.

Mahdia Beach & Aqua Park 4*
Mahdia Beach & Aqua Park on ennekõike suurepärane valik lastega peredele, kuid ka aktiivsematele paaridele, olles samal ajal taskukohane valik. Hotelli WiFi on ainult fuajees. Kogu hotell renoveeriti 2020. aastal, sealhulgas ka toad. Aktiivne meelelahutusprogramm, basseinibaaris on joogid hinna sees, ning hotellil on 24-tunni baar. Hotelli territooriumil pakutakse ka traditsioonilisi Tuneesia hõrgutisi, nagu lavash (mlewi) ja kohalikud hiiglaslikud pontšikud (Bambalouni). Lisaks on hotellis mitmekesine animatsiooniprogramm, sealhulgas ka suur veepark, kuhu sissepääs on tasuta, kuid söögid tasulised. Asukoht üpris kaugel lennujaamast.

Sahara Beach AquaPark Resort 3*
See hotell sobib eelkõige peredele, aga ka paaridele, kes ei nõua luksuslikumat majutust. Selle 3-tärni hotelli tase on väga hea ning pakub rikkalikult lisateenuseid. Spordivõimaluste hulka kuuluvad tennis, korvpall, jalgpall ja vibulaskmine. Lisaks on hotellis suur ja mitmekesine veepark mitmete liumägedega, samuti on olemas teismeliste ja laste klubid ning mängutuba mänguautomaatide ja piljardilauadega. Täiskasvanutele on eraldatud lõõgastumiseks tsoon ilma muusikata ning korraldatakse täiskasvanute diskosid, kus joogid on lisatasu eest. Hotellis on mitu baari ja restorani ning üks kord nädalas on tasuta à la carte õhtusöök, välja arvatud rannabaaris “Club 51”, mis on alati lisatasu eest. Toitlustusvalik on lai ning üldrestoran on meeldiva atmosfääriga. Standardtubades föön ja seif on lisatasu eest (1-2 dinaari). 

 

Sooviksid järgmised reisiplaanid ära teha? Vaata Tuneesia näidispakkumisi või leia sobiv reis meie pakettreisiotingust

 

Kommentaarid: