Ravimite kaasavõtmine reisile

10.05.2010
Helena Parmask

See on taas üks teema, mille osas meilt sageli nõus küsitakse, et kas ja kuidas ja kui palju tohib reisile kaasava võtta vajalikke ravimeid. Ühe paki peavalutablettide pärast veel muretsema ei pea, kuid kellel jaoks on  vajalikud suuremad kogused arstimeid, tasub allolev tähelepanelikult läbi lugeda.

Vastavalt ravimiseadusele võib ilma eriloata kaasa võtta kuni 5 erinevat nimetust ravimeid (nii retsepti- kui käsimüügiravimid). Ühte ravimit tohib olla kuni 5 jaemüügipakendit,  mille maksimaalsed suursed on sellised:
– tahketel ravimvormidel (tabletid, kapslid) kuni 100 ühikut
– pulbritel lahuse valmistamiseks 500 g,
– homöopaatilistel graanulitel 50 g,
– infusioonilahustel ja suukaudsetel lahustel 500 ml,
– süstitavatel ravimvormidel 10 ampulli või viaali,
– välispidistel ravimitel 200 ml või 200 g, droogidel 100 g,
– inhaleeritavatel ravimpreparaatidel kuni 120 annust,
– ravimplaastritel 10 ühikut.

Tähelepanelik tasuks siinkohal olla, et ravimid peavad olema tootja pakendis!

Kui kaasavõetavate ravimite erinevate nimetuste arv on suurem kui 5, ühe ja sama ravimi pakendeid on rohkem kui 5, jaemüügipakendite suurus on ületatud, tuleb taotleda Ravimiametilt luba.

Ülaltoodud tingimused ei kehti juhul, kui kaasavõetavate ravimite hulgas on narkootilisi (nt tugevad valuvaigistid) või psühhotroopseid (nt rahustid, uinutid) ravimeid. Siin on eraldi tingimused reisimiseks Schengeni riikidesse ja Schengeni õigusruumi mittekuuluvatesse riikidesse.

Täpsema info eritingimustega leiate Ravimiameti kodulehelt!

Kommentaarid:

  1. Annekreet

    Tere, Anu! Meditsiiniliseks otstarbeks vajalikud süstlad on ikka lubatud, see on kirjas ka lennufirmade pagasiveo eeskirjades. Siiski tasub kindluse mõttes kaasa võtta inglise keelne arstitõend, kus selgelt kirjas vajaduse põhjus. Küüneviili osas soovitan muretseda klaasist eksemplar, sellega pole turvakontrollis veel probleeme esinenud. :)

  2. Anu

    Minul on selline lugu, et pean reisil süstlaid kaasas kandma. Kas süstalt on lubatud lennukisalongi võtta? Tehniliselt võttes saaks ma süstlaga ju palju rohkem pahandusi korraldada kui küüneviiliga, viimast aga salongi võtta ei tohi:)