Reisimisega seotud internetipettused on kasvamas

29.05.2024
Estravel

Ülemaailmne arvutiturbetarkvara ettevõte McAfee avaldas Safer Summer Travel raporti, mis muuhulgas sisaldab ka 10 kõige populaarsemat reisisihtkohta, mida veebis tegutsevad petturid kasutavad reisijate meelitamiseks riskantsetele veebisaitidele.

Kuigi reeglina petavad kelmid heausklikelt inimestelt raha välja telefoni teel, on veebilehtede kaudu inimeste tüssamine samuti sagenenud.

Raportist selgub, et üle 25 protsendil ameeriklasest on olnud reisides isiklik kokkupuude pettustega. Aruanne annab ülevaate uutest suundumustest ja veebireisidega seotud pettuste riskidest suvisel reisiperioodil ning tõstab esile kasvavat muret tehisintellekti abiga läbi viidud veebipettuste pärast.

Raporti tarbeks korraldatud uuringus küsitleti 6000 täiskasvanut USA-s, Ühendkuningriigis, Prantsusmaal, Saksamaal, Austraalias ja Jaapanis, mis annab põhjaliku ülevaate veebipõhiste reisipettuste trendidest ja ka meetmetest, mida reisijad saavad enda kaitsmiseks võtta.

Eksperdid märgivad, et küberkurjategijad kasutavad tipphooaega, et meelitada reisijaid ahvatlevate pakkumistega. Tehisintellekti levikuga on need petuskeemid muutunud keerukamaks ja levinumaks. Reisijad peavad rohkem järgima küberturvalisuse soovitusi ning enne pakkumisel klikkimist hoolikalt oma tegevused läbi mõtlema.

Samuti aitab internetis varitsevate küberkelmide eest kaitsta ka uuendatud viirusetõrjeprogramm, mis oskab tuvastada nii võltsitud veebilehekülgi kui ka AI-ga seotud ohtusid.

Reisijad langevad sageli ohvriks broneerimise hetkel

Peaaegu iga kolmas uuringus osaleja on langenud reisikelmuse ohvriks. Kelmid kasutavad selleks erinevaid võtteid, näiteks:

  • suunavad broneerima tuntud online-keskkondades hea hinnaga majutust, mis ei kuulu neile või mida ei ole olemas;
  • kutsuvad üles sooritama makset libaveebilehe kaudu, mis varastab krediitkaardiandmed;
  • esitavad eksitavaid pilte ja sisutekste reisiteenuse ja selle kvaliteedi osas.

Kuna reisiteenuste eest tuleb tavaliselt välja käia natuke rohkem raha, siis on paljud ohvrid ühe petuskeemiga kaotanud ka 1000 dollarit või rohkem. Reisipettuste sagedus broneerimisel sõltub ka vanusest. Kui umbes iga kolmas reisija (28 protsenti) ütles, et on broneerimisel langenud reisipettuse ohvriks, siis 18–29-aastastest ütles seda 40 protsenti ja 50–65-aastastest vaid 13 protsenti.

Pettusi esineb ka ebausaldusväärsetelt veebilehtedelt ja korraldajatelt ekskursioonide broneerimisega. Koguni kümnel protsendil vastanutest ei ilmunud ekskursiooni pakkuja kohale ning 9% ütles, et ekskursioonid olid lubatust täiesti erinevad – näiteks ei külastatud reklaamitud asukohti või sisaldasid tegevusi, mis ei vastanud kirjeldusele.

Interneti-reisipettuste tuvastamiseks analüüsis McAfee Labsi meeskond otsingutulemusi, mis olid seotud reisimisega seotud märksõnadega, nagu “allahindlus”, “Airbnb”, “kohalik köök” ja “ekskursioonid”. Reisijad peaksid olema eriti ettevaatlikud nende märksõnade veebis otsimisel.

Samuti koostasid eksperdid loetelu kõige riskantsematest reisisihtkohtadest, mille reisiotsingud viivad sageli ebaturvaliste tulemusteni ja võivad põhjustada oma seadmesse pahavara installeerimist.

10 sihtkohta, millega seotud reisiteenuseid otsides on kõige suurem oht pettuse ohvriks langeda

  1. Berliin, Saksamaa
  2. Küpros
  3. London, Ühendkuningriik
  4. Pariis, Prantsusmaa
  5. Rio de Janeiro, Brasiilia
  6. Bali, Indoneesia
  7. Assoorid, Portugal
  8. Amalfi rannik, Itaalia
  9. Bermuda
  10. Machu Picchu, Peruu

Riske tuleb mõista ka reisil olles

Üks levinumaid sotsiaalse manipuleerimise ohte on kellegi teisena esinemise pettused. Petised võivad esineda hotellitöötajatena, giididena või isegi reisikaaslastena, et pääseda ligi isiklikele asjadele või teabele.

Samuti tuleb teada, et avalikud wifi-võrgud on krüpteerimata, mis tähendab, et küberkurjategijad võivad nende võrkude kaudu edastatud andmeid (krediitkaardinumbrid jms) pealt kuulata. Üks tõhusamaid viise on mobiilse interneti + virtuaalse privaatvõrgu (VPN) kasutamine, mis krüpteerib sinu internetiühenduse, luues turvalise tunneli seadme ja interneti vahel.

Ettevaatlik tasub olla ka QR-koodide skanneerimisel. Paljud restoranid asetavad QR-koode oma laudadele, et saaksite telefonist tellida. Probleem on selles, et petturid saavad neid QR-koode enda omadega üle kleepida, et viia ohvrid petusaitidele, mille kaudu andmeid ja makset välja meelitada.

Kuidas end veel pettuste eest kaitsta?

Pettuste ära hoidmiseks kontrolli hoolikalt nii vahendaja kui ka teenuse osutaja tausta ning jälgi, et teed reisibroneeringu algusest lõpuni usaldusväärsel veebilehel. Tähelepanu tasub pöörata ka sellele, kas reisiteenuse pakkujal on ka reaalne aadress olemas ning seejärel näiteks Google Street View abil uurida, mis sellel aadressil tegelikult asub.

Samuti võib tulla ette olukordi, kus mõni asi ei lähe plaanipäraselt. Kui reisiteenuse pakkuja omab küll eestikeelset kodulehte, kuid ei ole Eestis registreeritud, võib tekkinud probleemide lahendamine osutuda keeruliseks.

Estravelist lennupileteid, pakettreisi, majutust või muid reisiteenuseid ostes on riskide vähendamiseks vajalik taustatöö juba ära tehtud, et saaksid enesekindlalt reisile minna.

Reisisoovi korral kirjuta estravel@estravel.ee või helista 24/7 Tellimiskeskuse numbril 626 6266. Vastame Sinu reisisoovidele ka chatis E-R kl 9-17.00.

 

Kommentaarid: