|
|
Rhône: Prantsusmaa veiniaed
![line](/estraveller/sept_oct2001/images/hrule.GIF)
Reisieesmärgiks
võib olla ajaloolised vaatamisväärsused, ajaloo- ja kultuurihuvi
või shoppinguhimu. Mõne reisi puhul on aga liikumapanevaks
jõuks veinid ja veinikasvandused. Üht võimalikku reisisihti
- maailma kuulsamate hulka kuuluvat veinitootmispiirkonda Rhône’i
Prantsusmaal kirjeldas Estravelleri palvel Tea Lajal Veinimaailmast.
Mäenõlvad täis viinapuid
Päikesepoolsed mäenõlvad, mis on täis tipitud
viinapuid, saab olema tunnusjooneks seigeldes piki Rhône’i jõe
ümbrust. Mäekülgede vahel looklevad ühes rütmis
jõgi ja kitsas maantee, kivised põllud mäeseljandikel
on mõnikord jaotatud imekspandavalt väikesteks osadeks ja
täis istutatud viinamarju. Tekib tunne, et iga samm maad on väga
väärtuslik. Tegelikult on ka, sest hea viinamarja kasvatamiseks
sobivad ainult vähesed põllud ja iga veinivalmistaja soovib
oma marjasaagist saada head, s.t. müüvat veini.
Rhône
on sajandeid olnud tähtis kaubatee
Rhône’i jõgi on oma geograafilise asendi tõttu
mänginud olulist rolli Prantsusmaa ajaloos. Ta on olnud peamiseks
liikumisteeks põhja ja lõuna vahel, mööda Rhône’i
jõge sõitsid pargased kaubaga paljude sajandite jooksul.
Samuti on see piirkond ajalooline veinide valmistamise paik, kus regiooni
põhja-osas juba 2000 aastat tagasi rajati esimesed veiniaiad. Rooma
Impeeriumi varajastel aegadel ei olnud Prantsusmaal kauplemiseks tähtsamat
jõge kui Rhône. On teada, et esimesel sajandil e.m.a. toodi
veine Roomast ja Provence’ist ning transporditi neid veeteedpidi põhja.
Veinikaubandus oli muutunud aktiivseks tänu ettevõtlikele
roomlastele ja juba enne seda, kui Julius Caesar oma väesalkadega
sinna piirkonda, Chalon-sur-Saône’i jõudis.
Tooraineks Syrah või Pinot Noir?
Esimesed teadaolevad Rhône’i enda kvaliteetveinid valmistati
Hermitage’i ja Côte-Rôtie veiniaedades kogukonna poolt, keda
kutsuti Allobrogideks. Seda märgitakse ülestähendustes
71. aastal, et punaseid veine müüdi kui esmaklassilisi, pidades
neid veine ilmselgelt headeks. Veinide koostis ja valmistamise kvaliteet
oli isegi nii hea, et neid eksporditi Rooma ja üle Vahemere Britannia
kolooniatesse. Ajaloolased vaidlevad veel tänapäevalgi, millist
viinamarja Allobrogid kasvatasid, kas oli see Syrah või Pinot Noir.
Nende veinide kvaliteet baseerus veinimarja kvaliteedil ja aroomirohkusel,
aga marjaaroomide kirjeldused tollest ajast võivad olla väga
ekslikud. Veinitünnide õhukindlaks sulgemiseks transportimise
ajal kasutati männivaiku ja tugev vaiguaroom võis
veinimaitseid muuta. 12. ja 13. sajandil tegelesid Rhône’is, nagu
mujalgi Prantsusmaal, viinamarjakasvatuse ning veinivalmistamisega kloostrid,
kuid ükski neist veinidest ei saavutanud sellist reputatsiooni nagu
nende järglased tulevikus.
Nõudmine veini järele kasvas kiiresti
Regiooni potentsiaali äratundmine saabus alles 1305. aastal,
kui Rooma paavst Clement V oli ajutiselt sunnitud Roomast kolima eksiili
Avignoni. Paavsti residentsis joodavatest veinidest oli enamus kohalikud
ning õukonda saabunud külalised ja saadikud viisid hea veini
nime ka mujale. Tekkis vajadus valmistada üha rohkem ja paremat veini.
Paavst Jean XXII andis enda teadmata nime Rhône’i maailmakuulsale
veinile Châteauneuf-du-Pape, kui ta ehitas suveresidentsi Avignoni
lähedale. 15. ja 16. sajandil puhkes regioon majanduslikult õitsele,
kuna Lyonist sai tähtis siidi kauplemise ja töötlemise
paik. Tänu tihedale kaupade liikumisele hakati veine müüma
Põhja-Prantsusmaal, Britannias ja
Madalmaades (suure tõenäosusega jõudis mõnigi
neist ka Eesti parunimõisatesse ja kloostrite veinikeldritesse).
Paul Jabolet on kuulus veinitootja
Rhône’i veiniaedade üks kuulsamaid paiku asub Valence’ist/estraveller/sept_oct2001/images/hrule.GIFol, Hermitage’i lähedal. Jaboulet Aînés
La Chapelle on väike üksik kabel mäetipus, ümbritsetud
väärikatest viinapuudest, mis annavad marju maailmakuulsale
veinile Paul Jaboulet Hermitage. Kitsas kühmuline tee on vaevarikas,
kuid vaade, mis sealt avaneb ja tunne, mida tunned, on vaeva väärt.
Vaade päikeseloojangul üle jõe ja linna on muljetavaldav,
viinapuude vertikaalsed terrassid rõhutavad visadust ja tööd,
mis kaasneb nende istutamise, hooldamise ja marjakorjamisega. Väike
algeline ehitis ise on pärit ristisõdade ajast ja oli legendi
järgi kojaks sõjamehele, kes ususõjas ära räsiti
ning kes eremiidiks pöördus.
Paavst andis veinile nime
Tunni võrra lõunapoole sõites leiame teise kuulsa
veinipaiga Châteauneuf-du-Pape. Suur loss on muutunud varemeiks,
kuid väärikuse hõng on ta ümber endiselt. 14. sajandil
ehitas paavst Jean XXII siia oma suveresidentsi, et veeta aega üksinduses,
ilma väsitava õukonnata. 14. sajandi teisel poolel rajati
siia suurel hulgal veiniaedu, kus munkade kaasabil valmistati punaseid
ja valgeid veine. Varemeid ümbritsev veiniaed toodab tänapäevalgi
samanimelist maailmakuulsat punast veini. Châteauneuf-du-Pape’i
veiniaedades on säilinud eriline atmosfäär: põllud
on kaetud liustiku poolt ümaraks hõõrutud
kulunud kividega, viinapuud kasvavad otsekui roosade ja beezhide kivimullide
meres. See on vaatepilt, mis väärib meeldejätmist.
Rhône’i orus on kõik veinid head
Rhône’i oru põhjatipu punased veinid - Hermitage, Grozes-Hermitage,
St.Joseph, Cornas ja Côte-Rôtie on suitsused, mustsõstra
aroomidega, nad on valmistatud eranditult Syrah viinamarjast. Châteauneuf-du-Pape’i
ja Gigondas’ punaseid veine müüakse üldnimega Côtes
du Rhône, nende aroomid on rohkem varieeruvad, sõltudes sellest,
milliseid viinamarju veinimahlas rohkem on. Kuigi Syrah on siingi iseloomulik,
on enamkasutatav sort Grenache. Selle viinamarja veinide konkreetne iseloom
sõltub kasutatud tehnoloogiast, kuid kõiki neid seob üks
tunnusjoon: neil on kergelt äratuntav maitsenüanss nii lõhnas
kui maitses - värskelt purustatud pipar. Valgeid veine toodetakse
Rhône’i piirkonnas väga vähe (üldmahust ainult 4%)
ning kasutatakse peamiselt Marsanne’i ja Roussanne’i viinamarju. Igas
linnakeses ja endast lugupidavas külas on siin oma veinipood. Lettidelt
harilikult ei leia kuulsaid ja suuri nimesid, kuid on hulgaliselt väiketootjate
veine. Neid proovides peab tõdema, et reeglina on nad piisavalt
head. See tähendab, et üldine veinitootmise tase nii suurtootjate
kui väikeste seas on siin kõrge. Veini kaasaostmiseks valides
tuleks seda kindlasti enne proovida ja alles siis otsustada, kas osta
ja kui palju.
Sajandite vormitud stalaktiidikoopad
Rhône’i piirkonda reisides ei tohiks mööda minna kohast,
mis kuulub Euroopa oluliste looduslike vaatamisväärsuste hulka.
Maa-aluste koobaste, liustike ja kivimite süsteem, mille pärliks
on Choranche’i stalaktiidikoopad, asub Valence’ist vaid mõned kilomeetrid
Alpide poole ja on peidetud kõrgele kaljutippude rüppe. 180
kuni 70 miljonit aastat tagasi oli see paik sooja mere põhi ja
merepõhjas ligi 2000 meetrit setteid, millest tänapäeval
on saanud Vercors’i kaljud. Vercors’i kirde- ja keskosa lihvisid soojade
veemasside liikumine ja lained ning tekitasid siia liivakiviriifid. Need
sadestunud liivakivistruktuurid moodustavad tänapäeva maastikul
valged lubjakivimassiivid, olles 200
kuni 300 meetrit paksud. Mõjutatud järgneval ajastul maakoore
massiivsetest nihetest, hakkas Vercors merest kerkima. Veest väljas,
tekkis erosiooni ja kliima mõjul unikaalne koobastesüsteem
ja tänini kasvavad stalaktiidid.
Koopasse ainult koos giidiga
Choranche’i külastajale avaldab ennekõike muljet ümbritsev
loodus. Omapärane on pikk sõit punakate kaljude vahel, mis
aeg-ajal kaetud tumerohelise metsaribaga. Mäetippu jõudmisel
võlub vaade igaüht: vertikaalsed kiviseinad, palju rohelust
ja kaljuseintel sädelevad veepiisad. Jalgsitee koobasteni on turvaline
ja sile, kuid ka väga rahustav, lookledes enamjaolt roheliste puude
ja põõsaste vahel. Tee äärest võib leida
karastavat selget vett. Koobastesse pääseb ainult koos giidiga,
kuid see on loomulik, sest vaikuses ja pimeduses ise hakkama ei saa. Koopad
koosnevad paljudest saalides, sammastest ja ojadest. Kui jääda
seisma hämarasse vaikusesse ning püüda kuulata veetilkade
kukkumist, on hetk imeline. Märgi kivisambaid ja narmaid vaadates
tekib imetlus looduse kui suure kunstniku üle.
|